"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Metamorfose

metamorfoseVorig jaar las ik ‘de ontdekking van de toekomst‘ van prof. dr. Wim de Ridder. Een inhoudelijk excellent boek, dat enkel door een slechte opmaakt slechts 4 van de 5 sterren kreeg. Dit jaar kwam zijn volgende boek uit: Metamorfose, de nieuwe welvaart.

Gezien mijn enthousiasme over De ontdekking van de toekomst heb ik dit boek uiteraard meteen weer gelezen in mijn leesweek. De vorm, opbouw en insteek is duidelijk anders. Het is een volledig nieuw boek, met een volledig nieuwe inhoud, iets dat je wel eens anders ziet in series. Als je de ontdekking van de toekomst de moeite waard vond, is dit boek dat waarschijnlijk ook. Maar…. zoals ik al zei: het is heel anders.

Opmaak

De visuele opmaak is duidelijk meer tijd aan besteed. Ik moet zeggen dat van alle boeken die ik deze week gelezen heb, en dat zijn er inmiddels vier, het nog steeds de minste is. Gezien de discussie vorig jaar n.a.v. mijn kritiek op de opmaak verbaasd me dat niet. Visueel is er gelukkig wel veel verbeterd, waarbij de gebruikte plaatjes nu meestal iets toevoegen aan de teksten. Ook zijn de visuals beter ingevoegd in de tekst, maar er blijft op dit gebied nog veel te winnen. Hoewel ik doorgaans wel fan ben van een ‘freestyle’ opmaak is het boek visueel erg onrustig.

Nu moet ik zeggen dat dat onrustige ook terug komt in de schrijfstijl. Daar waar De Ontdekking van de Toekomst een heel duidelijke lijn had, een helder verhaal dat duidelijk doordacht is, is dit boek een samenraapsel van veel onderwerpen. Dat zegt de auteur zelf ook al in het woord vooraf:

Toen ik ermee begon was er geen idee, geen conclusie, noch een structuur.

Er is wel een structuur, maar binnen die structuur gaat het verhaal steeds heen en weer. De helderheid die ‘De Ontdekking van de Toekomst’ zo’n duidelijk boek maakte, ontbreekt hier wat. Dat wil niet zeggen dat de inhoud niet wederom erg sterk is.

De toekomst

Wederom ga ik niet alles uit het boek hier natuurlijk opsommen. Daarvoor moet je het boek gewoon kopen. Wel zal ik een aantal punten opsommen waarom het interessant is.

De auteur heeft menig ‘moonshot’ vastgelegd. De zogenaamde ‘onhaalbare’ doelen die elke start up vaak heeft die echt succesvol is. Hij stelt deze moonshots echter op een hoger niveau vast, namelijk dat van maatschappelijke sectoren.

  • Mobiliteit: we gaan door tot alle auto-ongelukken de wereld uit zijn
  • Energie: we gaan door tot elektriciteit gratis is
  • Gezondheidszorg: we gaan door tot iedereen zelf de baas is over zijn gezondheid
  • Veiligheid: we gaan door tot iedereen zich veilig voelt
  • Geld verdienen: we gaan door tot iedereen minimaal 1 dag per week betaald werk heeft
  • Geld besteden: we gaan door tot iedereen koopt wat bij hem past
  • We gaan door tot onze pensioenen welvaartsvast zijn

Per sector komt Prof. Dr. De Ridder met hele interessante technologieën die zo’n moonshot mogelijk kunnen maken. Als arbeidsmarkt futuroloog valt alleen het ‘geld verdienen’ stukje me een klein beetje tegen qua aangehaalde technologie. Daar gebeurt nog veel meer volgens mij. Die kleine kanttekening daargelaten komen er ongelofelijk veel boeiende onderwerpen aan bod per onderwerp.

Bij energie gaan de mogelijkheid van zonnecellen en decentrale energie-opwekking nog vele malen verder dan 99% van de Nederlanders nu denkt. Bij de gezondheidszorg brengt hij de mogelijkheden rondom quantified self, data delen en DNA bij elkaar. Op het gebied van veiligheid spelen technologie, maar ook maatschappelijke ontwikkelingen als het gaat op veiligheid in de wijk een grote rol.

Hij sluit af met een plan waarbij de pensioenen welvaartsvast zouden kunnen worden en al deze plannen gefinancierd kunnen worden. Juist door de pensioengelden voor een groot deel terug te halen naar Nederland. Niet het korte termijn hoogte financiële rendement moet tellen, maar het totaal rendement. Want welvaartsvast betekend veel meer dan geïndexeerd worden.

Conclusie

Inhoudelijk wederom sterk. Qua visuele opmaak is het beter, maar nog steeds voor verbetering vatbaar. Qua tekstuele opmaak is het iets minder dan de vorige.

Al met al dezelfde waardering: 4 van de 5 sterren.

Voor iedereen die zich wil inlezen op de belangrijkste ontwikkelingen op deze grote maatschappelijke gebieden is Metamorfose van Prof. Dr. Wim de Ridder zeker aan te raden.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

Eén reactie op dit bericht

  1. […] de ontwikkelingen die er momenteel plaatsvinden. Hij geeft een beeld op dezelfde materie als in Metamorfose en Nooit af, maar vanuit een andere invalshoek. Farid is, zoals zijn karakter betaamt, […]