"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Een nieuwe visie kabinet rond ZZP’ers is essentieel”

PZO-ZZP heeft zich de afgelopen weken klaar gemaakt voor een aantal belangrijke zaken. Wat staat er op de planning?

prinsjesdag-het-koffertjeHet zomerreces van politiek Den Haag komt ten einde. In september gaat het nieuwe politieke seizoen weer van start. Belangenbehartigers, zoals PZO-ZZP, zien de maand september als een nieuwe start. In aanloop naar Prinsjesdag wordt extra hard gewerkt ten behoeve van de belangen van zzp’ers. Ieder jaar is Prinsjesdag een belangrijk momentum als het op ondernemersdossiers aankomt. Wat gaat er fiscaal en sociaal-verzekeringsrechtelijk gebeuren dan wel veranderen en welke effecten heeft dit voor de zzp’er? Meer ruimte om te ondernemen? Of toch weer dreigende beperkingen?

Actuele en belangrijke dossiers

PZO-ZZP heeft zich de afgelopen weken klaar gemaakt voor een aantal belangrijke zaken. Wat staat er op de planning?

Allereerst het ZZP Pensioen. De verdere vormgeving van de regeling, maar ook het wetgevingstraject rondom de vermogenstoets worden uitgewerkt. Het communicatietraject wordt o.a. samen met zzp’ers uit de achterbannen van de samenwerkende ZZP organisaties opgezet zodat alles verder zzp-proof wordt ingekleurd. Een transparante regeling vraagt immers om heldere ZZP taal alom.

Dan is er de Interdepartementale werkgroep ZZP die eind mei is opgericht. Taak van de werkgroep is om een beeld te scheppen over het zzp-schap en het fenomeen schijnconstructies. Op 27 augustus vindt er een hoorzitting plaats waar deskundigen, waaronder PZO-ZZP, hun visie geven op de waardevolle positie van zzp’ers voor onze economie.

Wat mij bij het lezen van de taakopdracht van de werkgroep direct opviel, is dat het uitgangspunt van de werkgroep opnieuw lijkt te zijn dat het huidige systeem van sociale zekerheid, en vooral die van de koppeling aan werknemers met een vast contract, als vaststaand gegeven wordt genomen. Dit terwijl de maatschappelijke ontwikkelingen en het veranderen van de arbeidsrelaties, waaronder de groeiende groep zzp’ers en het verdwijnen van de traditionele arbeidsrelaties, tot de conclusie nopen het stelsel van de sociale zekerheid hierop te laten meebewegen.

Helder definiëren ZZP-schap hard nodig

Het uitgangspunt van PZO-ZZP is; erken het zzp-schap in al haar vormen. Voer de definitie / kenmerken van het zzp-schap door in alle wetgeving, in lijn met de fiscale wetgeving en rechtspraak. Ga aan de slag met het helder afbakenen van het fenomeen schijnzelfstandigheid. Het vastleggen van een definitie van schijnzelfstandigheid zal een hoop rompslomp besparen. Inzicht en eenduidigheid wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid, gerichte controle hierop afstemmen en zo de bewuste zzp’ers de ruimte geven om in alle vrijheid te kunnen blijven doen waar zij goed in zijn; onze economie veerkracht geven!

Het nieuwe lobby seizoen zet dossiers op scherp. PZO-ZZP gaat voor zzp’ers in hun kracht. Het wordt hoog tijd dat zaken structureel veranderen en dit begint bij een nieuwe visie op de arbeidsmarkt, met daarbinnen een eigen positie voor het zelfstandig ondernemerschap.

PZO is één van de grootste belangenbehartigers voor zelfstandige ondernemers en heeft de wens het zelfstandig ondernemerschap duurzaam te borgen. Bekijk alle berichten van PZO