"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Elance en oDesk fuseren

Fabio-Gary

Een grote fusie in de wereld van online werk platformen. De twee belangrijkste platformen in de wereld op dit gebied, Elance en oDesk, gaan samen.

Hoewel beide partijen aangeven een hele specifieke eigen markt te bedienen waren het in de basis elkaars grootste concurrenten. Tenminste, gezien vanuit alle mensen die ik ken die er mee werkten.

De fusie is nog niet compleet en er is nog geen nieuwe naam, volgens de ‘merger FAQ‘. Ook blijven beide platformen voorlopig onafhankelijk van elkaar bestaan.

Concurrentie

De beide partijen geven aan dat de slagkracht hierdoor veel groter wordt en dat men beter in staat is om te innoveren. De eerste reacties op het Elance blog zijn echter dat men vreest voor de kwaliteit en het innovatieve vermogen omdat de concurrentie nu verdwijnt. Immers waren het de twee primaire platformen op dit gebied in de wereld.

Natuurlijk is er nog freelancer.com en een heleboel andere sites, maar deze zitten als ik eerlijk ben toch meer in de marge.

Toekomst

Ik denk dat deze platformen een belangrijk deel van de toekomst van werk zijn. Ik werk met veel plezier via Elance.com zo nu en dan en ben een groot fan van de mogelijkheden. De vraag is nu hoe deze fusie uit gaat pakken. Gaat het meer innovatie creëren en een sterker platform maken? Gaan ze elkaars beste zaken overnemen? Of gaat het gebrek aan concurrentie eerst leiden tot een ineenstorting van het product, voordat er weer een nieuwe grote speler bijkomt die ze scherp gaat houden? De tijd zal het leren.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd