"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Minister Van Gennip mag van Kamer door met haar arbeidsmarktplannen

De Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft de minister de ruimte om verder te gaan met voorbereiding van de wetsvoorstellen.

Van de Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid mag minister Karien Van Gennip (CDA) door met haar plannen voor hervorming van de arbeidsmarkt. Bij geen enkel onderwerp vond een meerderheid van de commissie dat een onderwerp te controversieel is om te stoppen met bespreken van een voorstel.

Nog geen beslissing over zzp-dossier

Van Gennip kan zo door met het voorbereiden van nieuwe wetsvoorstellen, bijvoorbeeld voor het introduceren van een basiscontract, als vervanging van het oproepcontract en de inperking van de uitzendtermijn. Specifieke zzp-onderwerpen als de arbeidsongeschiktheidsverzekering en aanpassing van de regels omtrent inhuur van zzp stonden nog niet op de agenda. Daar is niet over gestemd. Ook niet over de certificeringsplicht. Zodra de minister daarover met nadere plannen komt, kan de Kamer alsnog beslissen die controversieel te verklaren.

De minister spoorde de Kamer eerder aan om haar vooral door te laten gaan. “Er is echt draagvlak, de SER wil ook graag dat dit doorgaat.” In totaal gaat het om 37 maatregelen die volgens Van Gennip niet alleen stuk voor stuk doordacht zijn, maar die ook nog onderling met elkaar in balans zijn. “Je kunt er echt de arbeidsmarkt mee hervormen.” aldus de minister bij BNR.

Stemmen na verkiezingen

Ze wees er in dat interview ook op dat ze vooral bezig is met voorbereiding van wetgeving. Het stemmen op wetsvoorstellen zal pas na de verkiezingen plaats vinden, met de mogelijkheid dat een nieuwe coalitie andere keuzes maakt. “Ik bereid het voor voor mijn opvolger, zodat het volgende kabinet kan kiezen uit A1 of A2.”

Lees ook:

 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht

    • Ze moet nog een ei leggen over de bezwaren van de RvS over haar eerder wetsvoorstel. Kan komt het terug op de agenda (en mogelijk ook nieuwe stemming over wel/niet controversieel verklaren)