"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kwart minder nieuwe vacatures

In Groningen is de daling 44%, gevolgd door Drenthe met 39%, Zeeland 36% en Overijssel 33%. In Friesland is opvallend genoeg nog nauwelijks sprake van een daling in nieuwe vacatures.

Er zijn in de laatste week van maart/begin april substantieel minder nieuwe vacatures online gepubliceerd dan in het begin van 2020. In de laatste week van maart ging het om 53.772 unieke online vacatures, een daling van 24% ten opzichte van de eerste week van januari. Zou je het seizoen effect meerekenen dan zou het gaan om een daling van 25% ten opzichte van deze week in maart 2019.

Het bedrijfsleven laat de grootste daling zien in de nieuw gepubliceerde vacatures ten opzichte van het begin van dit jaar, met een daling van 43%. Bureaus (uitzend- en W&S bureaus) hebben daarentegen slechtst 10% minder vacatures, met in de laatste week van maart zelfs een kleine groei ten opzichte van een week daarvoor. Dit blijkt uit gezamenlijke analyses van Jobdigger en Intelligence Group.

 

daling vacatures 2020

Grote regionale verschillen

De daling van nieuwe vacatures per opleidingsniveau is voor alle niveaus nagenoeg gelijk. De vraag naar academici is met 26% gedaald ten opzichte van het begin van het jaar, voor hbo’ers met 25% en voor mbo’ers met 23%.

Regionaal zijn de verschillen wel groot. In Groningen is de daling maar liefst 44%, gevolgd door Drenthe met 39%, Zeeland 36% en Overijssel 33%. In Friesland is opvallend genoeg nog nauwelijks sprake van een daling in nieuwe vacatures.

“Ten opzichte van het begin van het jaar krijgt de arbeidsmarkt een enorme klap, zelfs zonder het meenemen van de seizoenseffecten. Je kunt ook zeggen dat na de afgekondigde maatregelen in Nederland (12 maart) er ruim 153.000 nieuwe online vacatures bij zijn gekomen. Dat impliceert zeker niet dat de arbeidsmarkt tot stilstand is gekomen. Op dit moment vervullen met name uitzendbureaus een enorm belangrijke rol om de piek-en-ziek-vraag in de arbeidsmarkt op te vangen. Er is derhalve nog genoeg dynamiek, maar de richting van de beweging is wel sterk dalende.” Aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.

Intelligence Group is dé specialist in arbeidsmarktdata. Sinds 2003 verzamelen en analyseren wij arbeidsmarktdata onder de Europese beroepsbevolking en met die data bedienen wij, via innovatieve tools en uitgebreide rapporten, zowel corporate recruitment als intermediairs. Bekijk alle berichten van Intelligence Group