"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kanteling arbeidsmarkt in turbostand

De invloed van de aangetrokken arbeidsmarkt en de opkomst van nieuwe technologieën op de flex-markt is in 2018 al goed merkbaar. Hoe ontwikkelt dit verder in 2019? Wim Davidse, hoofdredacteur van Flexmarkt magazine en flexstrateeg bij Dzjeng, was te gast in het ZP Radio programma HoofdZaken. Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen laten de ‘toekomstverteller’ aan het woord.

“Decennia is Nederland al actief met flexwerk, met als resultaat dat onder ‘laagopgeleiden’ 50% kans is dat zij flexwerken. Helaas is dit in veel gevallen nog in de hoedanigheid ‘flex by force’. Maar zeker in het afgelopen jaar is ook ‘flex by choice’ flink in opkomst. Organisaties hebben niet alleen bijzonder veel verstand van flex, zij zien ook de voordelen van flexibele arbeidskrachten aan zowel de kostenkant als op het gebied van creativiteit en expertise”, trapt Davidse af.

Nederland is ‘super flex’: nummer 5 in Europa.

Dimensie van de flexmarkt

Er zijn verschillende variabelen die invloed hebben op de flexmarkt. Leeftijd en opleidingsniveau zijn daar twee voorbeelden van, maar inmiddels krijgt routine de overhand. Davidse legt uit hoe dat komt: “Het werk van ‘laagopgeleiden’ valt steeds meer weg. In totaal gaat het om een half miljoen banen. Maar het gaat inmiddels verder dan alleen ‘laagopgeleid’ werk, omdat al het routinematige werk geautomatiseerd kan worden. Ook ‘hoogopgeleiden’ voeren dergelijke werkzaamheden uit.” Davidse licht zijn verhaal toe met een voorbeeld: “In Amerika is een proef gedaan, waarbij 20 top advocaten het op moesten nemen tegen AI, in een opdracht om fouten te halen uit vijf geheimhoudingsverklaringen. In 92 minuten ontdekten zij 85% van de fouten, AI deed er slechts 26 seconden over én kwamen tot 94% van de fouten.”

De vraag naar administratief medewerkers is met 35% afgenomen. In totaal zijn dat 170.000 banen!

Beroep van de toekomst

De automatisering van werk ontstond volgens Davidse in de backoffice van de bancaire sector. “Zij weten nu hoe werk kan ‘versoftwaren’, andere sectoren zullen dan snel volgen.” Wat betekent dit voor de toekomst? Davidse benadrukt dat 65% van de kinderen die nu op school zitten in een beroep zullen uitvoeren die nu nog helemaal niet bestaat. “Denk bijvoorbeeld aan werkgelukdeskundige of dronepiloot. Het is vooral van belang dat er naar skills gekeken wordt, zoals analytisch onderlegd zijn, sociale vaardigheden hebben en complexiteit aan kunnen.”

Davidse vervolgt: “Ook AI ethicus of trainers zijn nodig. Het gaat in de praktijk namelijk nog niet altijd goed. Recentelijk haalde Amazon haar recruitmenttool uit de markt, omdat het – op basis van data – een voorkeur gaf aan mannen.”

Drukpunten op de arbeidsmarkt worden nog heftiger. De wind uit de rug verdwijnt.

Discrepantie tussen vraag en aanbod

Wij bevinden ons momenteel nog volop in de top van de conjunctuurcyclus. Het werkloosheidspercentage staat historisch laag, slechts 3,7%. Dit heeft echter ook nadelige gevolgen: “Alles onder de 4% is slecht voor de werkgever. Krachten worden te duur en de match is niet altijd.” Maar het tij lijkt snel te keren, Davidse waarschuwt dat iedereen rekening moet houden met de tweede helft van 2019. “Wij gaan toe naar een stagnerende economie, omdat alles overhit raakt. Volgend jaar brengt ons daardoor een mêlee aan tegengestelde ontwikkelingen. Met als gevolg dat organisaties nu al voorzichtig worden.”

Tarieven ontwikkelen zich heel goed met 4 a 5%, maar het aantal gewerkte uren neemt af. 

Goede kant van de kanteling

Opdrachtgevers hebben steeds meer experts nodig. Het werkt neemt dus alleen maar toe, de groei van het aantal kandidaten kan het alleen niet bijbenen. “Dit heeft alles te maken met de kanteling: het aanbod van professionals die niet meer nodig zijn en een vraag naar rollen die niet vervuld kunnen worden.” Volgens Davidse is het voor professionals belangrijk dat zij goed mee ontwikkelen. “Denk aan om- of bijscholen, maar ook omhoogscholen is een mogelijk. Ondanks dat hier natuurlijk wel een grens aan zit. Zorg dat jij aan de goede kant van de kanteling zit, dan kan het werk niet op”, besluit Davidse zijn betoog.

Beluister de volledige radio-uitzending met Wim Davidse hieronder.

HoofdZaken van ZP Radio is hét radioprogramma voor en over de Zelfstandig Professional. Wij bieden informatie en inspiratie voor ZP’ers én opdrachtgevers die hen inhuren. Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen gaan iedere week in gesprek met spraakmakende experts over interessante onderwerpen gerelateerd aan ondernemerschap. HoofdZaken wordt mogelijk gemaakt door kennisbemiddelaar HeadFirst. Bekijk op de website van ZP Radio ook eerdere uitzendingen van HoofdZaken. Bekijk alle berichten van Hoofdzaken