"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zelfstandig Professionals met autisme een kans op de flexibele arbeidsmarkt

Ondernemen met een beperking? Volgens Marjolein Vermeer en Henk Stienstra van AutiTalent geen onbereikbaar doel. In het ZP Radio programma HoofdZaken vertellen zij hoe het detacheringsbureau zich al tien jaar inzet om passend werk te vinden voor mensen met autisme.

Bijzonder talent

Informatie wordt in het geval van autisme op een andere manier verwerkt in de hersenen, waardoor karaktereigenschappen uitvergroot worden. Vermeer: “Dit kan in sommige gevallen leiden tot beperkingen, maar mensen met autisme hebben andere talenten. Specifiek werk kunnen zij zelfs beter uitvoeren dan anderen.” Stienstra vult aan: “De talenten van mensen met autisme zijn talrijk, maar één die er echt uitspringt is doorzettingsvermogen.”

“Doorzetters met maatschappelijke impact: het resultaat moet altijd 100% zijn.”
– Henk Stienstra, AutiTalent

Goede begeleiding

Volgens Stienstra kan een professional met de juiste begeleiding geheel tot zijn of haar recht komen. “Mensen met autisme vragen om een specifieke benadering en dit is geheel persoonsafhankelijk. Professionele begeleiding biedt in dergelijke gevallen hulp voor beide partijen. Als dit niet gebeurt is er vaak minder begrip en ontstaan er misvattingen.” AutiTalent ziet nog wel koudwatervrees bij opdrachtgevers. “Een veelgehoord misverstand is dat zij het gevoel hebben veel te moeten doen om te kunnen werken met autistische mensen. Dit is niet het geval: wij werken niet met ‘extreme gevallen’, de mensen zijn dus goed bemiddelbaar. Met een gezonde dosis bereidheid kom je al een heel eind”, aldus Vermeer.

“Er zijn steeds meer organisaties die toegevoegde waarde zien van mensen met autisme.”
– Marjolein Vermeer, AutiTalent

De klus geklaard


Dat mensen met autisme bijzondere talenten bezitten, blijkt uit het voorbeeld van de Politie Den Haag. Vermeer: “Vanuit een enorme hoeveelheid aan camerabeelden die uitgelezen moesten worden, ontstond de vraag naar een specifiek type mens. Inmiddels loopt de samenwerking met deze organisatie al ruim een jaar.” Stienstra schetst nog een ander voorbeeld, waarbij een opdrachtgever in paniek opbelde over het opschonen van een database in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Omdat deze werkzaamheden niet geautomatiseerd konden worden, zochten zij mensen die gefocust en gedreven zijn bij repetitief werk. Een team van vier professionals wist de klus in vier maanden te klaren.”

Meer weten?

AutiTalent is als leverancier aangesloten bij HeadFirst en levert op basis van deze samenwerking professionals voor onder andere het Kadaster. Voor meer informatie kun je met ons contact opnemen via 023-568 56 30.

Beluister hier de volledige radio-uitzending met Marjolein Vermeer en Henk Stienstra hieronder.

HoofdZaken van ZP Radio is hét radioprogramma voor en over de Zelfstandig Professional. Wij bieden informatie en inspiratie voor ZP’ers én opdrachtgevers die hen inhuren. Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen gaan iedere week in gesprek met spraakmakende experts over interessante onderwerpen gerelateerd aan ondernemerschap. HoofdZaken wordt mogelijk gemaakt door kennisbemiddelaar HeadFirst. Bekijk op de website van ZP Radio ook eerdere uitzendingen van HoofdZaken. Bekijk alle berichten van Hoofdzaken