SLUIT MENU

Lodewijk gefeliciteerd!

Op de valreep heeft Minister Asscher bekend kunnen maken dat de detacheringsrichtlijn wordt aangepast. Gelijk werk, gelijk loon, Een goede stap, vindt ABU directeur Jurriën Koops. Nu handhaven.

Een mooi succes in de allerlaatste dagen van minister Lodewijk Asscher. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk is het gelukt. Gelijk loon voor gelijk werk in Europa. Het is een felicitatie aan zijn adres waard. De Detacheringsrichtlijn wordt aangepast. We moeten er nog even op wachten, maar in 2021 is het een feit.

We waren het niet vaak eens met minister Asscher, maar op dit punt wel. De ABU heeft steeds gezegd dat problemen rondom arbeidsmigratie meer te maken hebben met het vrij verkeer van diensten, dan met het vrij verkeer van werknemers. In het laatste geval zijn de arbeidsmigranten gewoon in Nederland in dienst bij een werkgever of uitzendbureau en vallen ze onder een cao en grotendeels onder ons Nederlandse sociale stelsel.

Detacheringsrichtlijn goede stap, nu handhaven

Ik schreef eerder in een opiniestuk voor het FD ‘dat de EU-regels, zoals de Detacheringsrichtlijn en A1 niet gemaakt zijn voor de huidige grootschalige permanente arbeidsmigratie’ en het goed is om deze tegen het licht te houden, juist omwille van het grotere belang van Europa. Het behoud van open grenzen is voor Nederland van groot belang, onze economie kan niet meer zonder arbeids- en kennismigranten en we moeten als werkland aantrekkelijk blijven. Daarvoor is draagvlak van groot belang.

Dit besluit helpt, wat mij betreft had de termijn korter gekund, bijvoorbeeld zes maanden. De ABU was destijds samen met onze vakbonden een van de eerste brancheorganisaties die destijds de WAGA in de CAO voor Uitzendkrachten heeft geïmplementeerd. Wij hechten aan een gelijk speelveld voor uitzenden in Europa.

Waar het nog wel aan ontbreekt is effectieve handhaving. Ook daar hebben we met SNCU, onze cao-politie, ervaring mee. Dat moet echt een stuk strakker, beter en met de harde publieke hand. Gelukkig heeft de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 50 miljoen euro extra gekregen. Wat mij betreft zetten we die vooral in op de handhaving van de Detacheringsrichtlijn.

Drs. J.H. (Jurriën) Koops is sinds 2014 directeur van de ABU. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding aan de organisatie. Koops studeerde Algemene Economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en begon zijn carrière als beleidsadviseur bij CNV Bedrijvenbond. In 1999 maakte hij de overstap naar Start, waar hij werkzaam was als Senior consultant Business Development. In 2002 begon hij bij de ABU als coördinator Team Arbeidsvoorwaarden en Juridische Zaken. In 2009 werd hij benoemd tot adjunct-directeur en in 2012 tot directeur Sociale Zaken. Sinds 2014 is hij directeur van de ABU. Naast zijn reguliere werkzaamheden vervult hij diverse bestuurslidmaatschappen, zoals voorzitter STOOF en bestuurslid SNCU. Bekijk alle berichten van Jurriën Koops

Eén reactie op dit bericht