"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nieuwe Flex-index: Branche ervaart veel onzekerheid bij klanten en geeft de toekomst mager 6je.

De FlexVertrouwenIndex, een nieuw initiatief van Dzjeng (Wim Davidse) & het bemiddelingsbureau FaseVijf,  laat zien dat flexbureaus licht positief zijn over hun eigen toekomst. Tegelijkertijd constateren ze dat werkgevers – hun opdrachtgevers  – nog erg onzeker zijn over diezelfde toekomst. De flexbureaus verwachten dat hun opdrachtgevers meer personeel nodig hebben en die behoefte vooral invullen met tijdelijk werknemers. Ze willen daar gemiddeld minder voor betalen. De bureaus ervaren in sectoren als de techniek en zorg krapte op de arbeidsmarkt.

Tja, heel verrassend zijn deze uitspraken niet. Maar dat zou natuurlijk ook een beetje gek zijn bij een Index. De werkelijke waarde van de index zal in de toekomst moeten gaan blijken wanneer verschillende cijfers met elkaar vergeleken kunnen worden en mogelijk trends zichtbaar worden. Wat dieper in de cijfers worden verschillen tussen sectoren wat beter zichtbaar.

Achterliggende cijfers

De index laat – meer in detail – de volgende cijfers zien:

1. Gemiddeld geeft de flexbranche de toekomst een 6,1 

rapportcijfer flexindex

  • Kleine, middelgrote en grote bureaus geven de toekomst ongeveer hetzelfde cijfer.
  • Er bestaat ook geen verschil tussen bureaus als wordt gekeken naar het beroepsniveau  waarvoor zij bemiddelen.
  • Bureaus die vooral gericht zijn op werving & selectie geven de toekomst met een 5,8 een wat lager cijfer, bureaus met een combinatie van flex-producten in hun dienstenassortiment zien de toekomst met een 6,3 rooskleuriger tegemoet.
  • Bureaus die (vooral) bemiddelen voor transport en logistieke logistieke beroepen of voor economische beroepen zijn met gemiddeld een 5,7 duidelijk minder hoopvol gestemd. Bureaus die personeel leveren aan Vervoer en opslag of aan Overheden zijn geven de toekomst een 5,9. De bureaus die bemiddelen naar leidinggevende functies zijn met gemiddeld een 7,1 het meest enthousiast over de toekomst.

2. Enorme onzekerheid over de toekomst, lichte stijging van de werkgelegenheid verwacht, vooral vraag naar tijdelijk personeel

  • Ondernemersklimaat – maar liefst 75% ervaart onzekerheid bij klanten, per saldo ervaart  slechts 2% (zeer veel) pessimisme bij klanten.
  • Werkgelegenheid – 48% verwacht gelijkblijvende werkgelegenheid bij werkgevers in Nederland, per saldo verwacht 4% een stijging van de werkgelegenheid.
  • Vraag naar (tijdelijke) werknemers – 38% verwacht dat de vraag naar tijdelijke werknemers door werkgevers gelijk zal blijven, per saldo verwacht 19% (lichte) groei van de vraag.
  • Margepercentage – 55% verwacht dat de marge op geleverde tijdelijke werknemers gelijk zal blijven, per saldo verwacht 31% een daling van de marge.

3. Krapte op de arbeidsmarkt ervaren door ruim een kwart van de flexbureaus 

  • 54% ervaart geen krapte en stelt dat er voldoende geschikte kandidaten beschikbaar zijn. Bovendien stelt 19% dat er (zeer) veel geschikte kandidaten beschikbaar zijn. Dit laatste geldt vooral voor transport-, opslag en logistieke beroepen, in vervoer en opslag en bij grote bemiddelaars.
  • Zelfs nu ervaart 27% dat er te weinig geschikte kandidaten beschikbaar zijn. Deze krapte geldt vooral voor technische en medische beroepen, in de zorgsector en bij kleine bemiddelaars.

Achtergrond index

Deze gegevens komen dus uit de eerste FlexVertrouwenIndex van Dzjeng en FaseVijf. Volgens deze bureaus ervaart de flexbranche als één van de eerste sectoren wat er in de economie en op de arbeidsmarkt gaat gebeuren. Door juist in deze sector een onderzoek te doen geeft – volgens de initiatiefnemers – de  FlexVertrouwenIndex een goed geïnformeerde vertrouwen in en gevoel over de toekomst van de economische groei in de komende 6 maanden.

De eerste meeting werd in maart-april 2013 uitgevoerd. Aan het onderzoek, dat elk kwartaal wordt uitgevoerd, hebben 240 vertegenwoordigers van flexbureaus deelgenomen. Zij representeren alle bureau-formaten en zijn samen gericht op alle mogelijke beroepsgroepen en bedrijfssectoren.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts