"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Minder startende ondernemers maar arbeidsmarktkrapte neemt toe

Het aantal startende ondernemers is afgenomen, terwijl het aantal stoppers juist toeneemt. De spanningsindicator van het UWV staat nog steeds diep in het rood.

In het derde kwartaal van 2023 zijn er ruim 64.000 ondernemingen gestart. Dat is 3,3% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het merendeel van deze startende ondernemers is zzp’er. Dat blijkt uit een trendrapport van de Kamer van Koophandel over het tweede kwartaal van 2023.

Er startten relatief veel ondernemers in de sector detailhandel, ICT en media, en persoonlijke dienstverlening.

Trendbreuk
De ontwikkeling van het aantal starters vertoont een grillig patroon over de afgelopen 10 jaar en toont gemiddeld een stijgende lijn. Maar de laatste paar kwartalen zien we weer enigszins een afname van het groeitempo.

Bron: KVK Trendrapportage tweede kwartaal 2023

Stoppers
Het aantal ondernemingen dat stopte is daarentegen toegenomen. In het derde kwartaal stopten ruim 29.000 ondernemers met hun bedrijf. Dat is 6,9% meer dan in Q3 van 2022. Toch zijn er per saldo nog steeds meer starters dan stoppers. Er zijn relatief veel stoppers in de sectoren horeca, bouw, zorg en handel.

“De Nederlandse bedrijvendynamiek staat er met meer starters dan stoppers nog steeds goed voor”, zegt Erik Stam, hoogleraar strategie, organisatie en ondernemerschap aan de Universiteit Utrecht. “De combinatie van een toename aantal stoppers en faillissementen, en afname starters laat wel een duidelijke trendbreuk zien. De toename van het aantal faillissementen werd al lang verwacht, maar is nog steeds onder het niveau van voor corona.”

Arbeidsmarktkrapte neemt toe
Ondanks een afnemende groei van het aantal startende zzp’ers, laten de nieuwste cijfers van de UWV spanningsindicator zien dat de arbeidsmarktkrapte verder is gestegen. In Q1 2023 bedroeg de spanningswaarde nog 4,32 en in Q2 liep dit op tot 4,62.

Dit is minder dan een jaar geleden, toen de spanningsindicator een historische hoogte van 5,40 bereikte, maar nog steeds uitzonderlijk hoog.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie