"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Belangenorganisatie voor zzp’ers in de zorg van start

Op 1 oktober 2023 is Vereniging Zelfstandig Ondernemers in de Zorg (VZOZ) van start gegaan. De belangenorganisatie wil een zorginfarct voorkomen door niet over zzp’ers in de zorg te praten, maar mét hen. “Met 180.000 zzp’ers in de zorg werd het hoog tijd dat wij een eigen plek innemen binnen de zorgsector”, aldus voorzitter René Dongelmans.

Belangenorganisatie VZOZ maakt zich zorgen over het wetsvoorstel van minister Van Gennip. Volgens de organisatie dreigt er een afname van zorgmedewerkers als het voorstel wordt aangenomen.

Wetsvoorstel Van Gennip

De belangenorganisatie verwacht dat meer dan de helft van de zzp’ers in de zorg de zorg zal gaan verlaten indien het wetsvoorstel van minister Van Gennip wordt aangenomen. De nieuwe wet (‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie en rechtsvermoeden’) moet handhaving op schijnzelfstandigheid verbeteren. Ook zou het meer duidelijkheid moeten geven over het onderscheid tussen werknemer en zzp’er.

Zelfstandig zorgondernemers namens zelfstandig zorgondernemers

René Dongelmans is als zelfstandig ondernemer actief in de GGZ en voorzitter van VZOZ. “Nederland kan niet zonder zzp’ers in de zorg. Vanaf nu is het ook mogelijk om ons aan tafel te vragen. We vinden het belangrijk dat de zelfstandig ondernemer in de zorg zelf een stem krijgt. Dat is de reden waarom wij onszelf hebben verenigd.” Het bestuur en haar leden bestaat uit zelfstandig ondernemers die actief zijn in de zorg.

Onafhankelijke vereniging zonder commercieel belang

Volgens Dongelmans was belangenbehartiging in de zorg aan vernieuwing toe. “We zagen dat bestaande zzp belangenorganisaties gehinderd worden door commerciële belangen. Het is niet eenvoudig om een standpunt in te nemen voor echt zelfstandig ondernemerschap als je dat klanten kost. We hebben een onafhankelijke vereniging opgericht met de Algemene Ledenvergadering (ALV) als hoogste orgaan. Een onafhankelijke vereniging zonder commercieel belang. Ondernemers in de zorg die samen met andere ondernemers een gezamenlijk geluid laten horen. Dat is in de wereld van zzp’ers in de zorg uniek te noemen.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie