"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Als de computer beter, slimmer én creatiever w̶o̶r̶d̶t̶ is dan wij

Als AI-ontwikkelingen zelfs de grootste technerds in de war brengen, is er iets aan de hand. De timing van het event Worktopia – over de invloed van AI (Artificial Intelligence) op de workforce – kon niet beter: het was de week dat ChatGPT 4 uitkwam. Een utopie is een ideale wereld die niet bereikt kan worden, een wensdroom. Maar wat hier besproken werd was behoorlijk echt.

Een zwevende poedel in de ruimte in een prinsessenjurk? Hier is-ie! Een column in de stijl van Marcel van Roosmalen over Worktopia? Geen probleem! Het zijn nice to haves, maar ze tonen wel aan hoe razendsnel de ontwikkelingen op AI-gebied nu gaan. Zo snel zelfs dat keynote Alexander Klöpping zichtbaar ontsteld is: “Ik ben in de war. Ik heb echt geen idee meer hoe de wereld er over twee jaar uitziet. Wat betekent dit voor ons, voor de mensen onder de systeemplafonds?”


Worktopia werd georganiseerd door Magnit (voorheen Brainnet)

Wat is het effect van kunstmatige intelligentie op de arbeidsmarkt? Hoe kunnen organisaties zich hierop voorbereiden? Tijdens Worktopia namen tech-ondernemer Jim Stolze en journalist en zelfbenoemd technerd’ Alexander Klöpping iedereen die zich bezighoudt met HR, recruitment en inhuur mee in de wereld van AI.


Zorgen

Klöpping ziet veel voordelen van de nieuwe technologie, dat zeker. “De repetitieve, geestdodende taken worden overgenomen door robots – zoals het ‘domme’ programmeerwerk. Of iets anders: het schrijven van een sollicitatiebrief – een robot kan het in enkele seconden.

Maar Klöpping maakt zich ook zorgen, bijvoorbeeld over zijn eigen werk. “Zeker, als je tot de beste van je vak behoort is het fijn als simpel werk wordt overgenomen. Alleen, de meeste van ons zijn ‘gemiddeld’. Toch moeten we mee, want anders rent de concurrentie ons voorbij.”


ChatGPT 4

Amper vier maanden nadat ChatGPT het levenslicht zag, is er alweer een nieuwe stap gezet in de toepassing van AI. Het nieuwste taalmodel van OpenAI kan niet alleen tekstvragen beantwoorden, het kan ook omgaan met plaatjes. De chatbot kan bovendien in één keer 25.000 woorden produceren en behoorde tot de beste 10% bij ‘the Bar’ – het examen voor toelating tot de Amerikaanse advocatuur. Én de bot is creatiever geworden: hij kan liedjes componeren, scenario’s schrijven en de schrijfstijl van de gebruiker nabootsen.


Meer mensen aan het werk dan ooit

Volgens dagvoorzitter Jim Stolze moeten we niet naar AI kijken alsof het om een wedstrijd gaat tussen mens en machine: “We zien Kasparov verliezen van een computer. Maar vergeten dat er door die wedstrijd tussen Kasparov en de computer meer mensen zijn gaan schaken dan ooit. Trek die parallel door naar banen: er zijn meer mensen aan het werk dan ooit ondanks het feit dat we al jaren te maken hebben met automatisering.”

Talitha Muusse, keynote-spreker namens haar generatie, de Millennials, dagvoorzitter & presentator, ziet dat ook zo: “Onderzoek uit Engeland laat zien dat 140 jaar automatisering altijd meer banen heeft gecreëerd dan vervangen.”

Kees Stroomer, General Manager Magnit Benelux, ziet robots alleen als hulpmiddel bij het aantrekken van het juiste talent: “Wij hebben een grote focus op tech, maar de menselijke factor zal onmisbaar blijven.”

Toekomst HR-vak

En ook Dounia Maakor, schrijver van het e-book ‘Unbiased Recruitment – de strijd tussen robot en mens’, ziet hoe AI het leven van de recruiter makkelijker maar niet overbodig maakt. ChatGPT 4 kan bijvoorbeeld afwijzingsbrieven schrijven. “Maar het elkaar in de ogen kijken, de sfeer voelen in een organisatie en de juiste aandacht bieden voor elke sollicitant – dat kun je nooit automatiseren.”

Maakor helpt bedrijven bij diversiteitsbeleid. Kan AI daarbij helpen? “De mens is bevooroordeeld, bewust en onbewustHet algoritme wordt gevoed door ons. Als wij bevooroordeeld zijn is het algoritme dat ook. Als we ons daar niet bewust van zijn gaat AI ook de oplossing niet bieden.”

Wat wil de nieuwe generatie?

Tech-ontwikkelingen definiëren niet alleen ons werk, ook generaties. Een onderwerp waar Talitha Muusse al zo’n tien jaar onderzoek naar doet. Wat daarbij opvalt is dat nieuwe generaties steeds minder technisch onderlegd worden. “Generation X (42-56 jaar) kon technische ontwikkelingen nog bijhouden en had inzicht in hoe de techniek gemaakt werd. De jongste generaties zijn vooral consumenten geworden.” Het betekent volgens Muusse dat steeds minder mensen achterliggende kennis van die techniek zullen bezitten.

Verder zullen volgens Muusse “de on- en offlinewereld nóg meer verweven raken met elkaar.” Of zoals Klöpping beweert: “De virtuele wereld kan realiteit worden. Misschien praten we binnenkort liever met een virtuele vriend dan met een echte.”

Deze middag liet echter overduidelijk zien dat we graag omringd worden met andere, echte mensen én vrienden. Want ze kwamen met veel.

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Magnit (voorheen: Brainnet) adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Magnit