"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Gaat het uitzender YoungCapital wel lukken om een ‘do it yourself’ platform in de lucht te houden?

YoungCapital wil de markt opschudden met een digitaal zelfbedieningsconcept. Ze zijn niet de eerste die dat gaat proberen.

Uitzendbureau en recruitmentspecialist YoungCapital lanceert een nieuwe dienst: YoungCapital Direct. Dit ‘self service’ platform matcht uitzendkrachten en opdrachtgevers zonder tussenkomst van een recruiter. Bedrijven plaatsen hun opdrachten zelf op het platform en uitzendkrachten kunnen on demand reageren op de opdrachten die passen bij hun wensen.

Klanten eenvoudig kunnen op- en afschalen wanneer ze dit willen, hun eigen uurtarief bepalen en zo een flexibele pool opbouwen, zo zegt YoungCapital. Ook uitzendkrachten werken wanneer het hen uitkomt en selecteren zelf de opdracht bij een bedrijf naar keuze. “Voornamelijk jonge uitzendkrachten willen werken wanneer het hun uitkomt, bijvoorbeeld als er een college uur uitvalt. Met dit nieuwe platform is dat mogelijk”, zegt Bram Bosveld, mede-eigenaar van YoungCapital.

Het platform werkt met uitzendkrachten, waarmee YoungCapital verantwoordelijk is voor alle hr-zaken, zoals contracten, ziekte, verlof en verloning. Kandidaten werken dus gewoon via de uitzend CAO, anders dat het freelanceplatform YoungOnes waarmee YoungCapital eerder op de markt kwam. Uitzendkrachten via YoungCapital Direct zullen vaak wel goedkoper zijn reguliere uitzendkrachten,  vanwege de besparing op de transactiekosten.

Met deze nieuwe dienst krijgen zowel bedrijven als flexkrachten nog meer vrijheid om werk naar eigen wens in te vullen, zegt Bosveld. “We in op de steeds groter wordende vraag naar on demand werk”, zegt Bram Bosveld, mede-eigenaar van YoungCapital. “Via ons nieuwe platform heb je de flexibiliteit van een platform en de zekerheid van een uitzendcontract.”  Eerder kwam YoungCapital al met freelanceplatform YoungOnes op de markt.

YoungCapital Direct werk 24/7 en is momenteel live in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Tilburg. Bosveld hoopt YoungCapital Direct ook snel binnen andere Europese landen uit te rollen. In de database van de uitzender zitten 7,5 miljoen kandidaten.

Do it yourself: makkelijker bedacht dan gedaan

YoungCapital Direct is zeker niet het eerste ‘do it your self’ platform in de wereld van uitzenden, recruitment of freelance bemiddeling. Concurrent Randstad lanceerde – en stopte – eerder initiatieven als Randstad Direct (zie hier), YachtPlaza (zie hier) en (heel lang geleden) NewMonday. Ook het aangekochte Twago is onder de Randstad vleugels meer een tool voor freelance pools geworden.

Zeker in freelance zijn er tal van platformen die graag de werkgever/opdrachtgever zelf in staat stellen om kandidaten selecteren (zie hier voor een overzicht van ‘Freelance selfsourcing tools‘). Toch blijkt, zowel bij Nederlandse als internationale platformen, dat het idee van ‘do it yourself’ makkelijker bedacht is dan het voor elkaar krijgen dat opdrachtgevers zelf aan de slag gaan. Niet zelden hebben die platformen toch ook de optie om (een deel van) het matchingsproces door een recruiter te laten doen. Het moet gezegd worden: ‘online’ zit natuurlijk veel meer in de genen van YoungCapital dan bij Randstad en ‘uitzenden’ is toch ook iets anders dan het bemiddelen van (hoger opgeleide) freelancers.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts