"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ben jij wel of niet bereikbaar op vakantie?

Of je wel of niet bereikbaar bent voor klanten tijdens je vakantie, blijkt dit jaar een enorm populair item op sociale media. De posts van (freelance) professionals waarin zij aangeven waarom zij absoluut niet bereikbaar zijn tijdens hun vakantie, vliegen je om de oren. Toch geeft meer dan de helft (53,6%) van de freelancers aan dat zij dan toch wel bereikbaar zijn voor (nieuwe) opdrachtgevers.

Als freelancer heb je toch altijd vakantie?

Veel freelancers vinden het lastig om vakantie te nemen. Niet werken betekent geen inkomsten. Dat is heel wat anders dan doorbetaald krijgen voor je vrije dagen als je in vaste loondienst zit.

Maar hé, jij zal als freelancer vast een extra potje, rekening of oude sok onder je bed hebben waarin je geld spaart om je vakantie, plus de weken dat je niet werkt, te financieren. Want vakantie nemen hoort er eenmaal bij en geeft je vaak nieuwe energie.

Als je er dan toch voor kiest om op vakantie te gaan, komt de afweging: neem ik echt vakantie of ga ik toch semi aan het werk? Aan de ene kant heb je een lange tijd hard gewerkt en ben je toe aan een echte vakantie, zonder dat je om de haverklap met een opdrachtgever aan de lijn hangt of achter je laptop e-mails loop te tikken.

Aan de andere kant zorg je er het hele jaar voor dat opdrachtgevers snel met jou kunnen schakelen en zou het zonde zijn als je dat moet doorbreken. Op deze site worden 9, redelijk platte, scenario’s geschetst met voor- en nadelen van doorwerken op vakantie tot 100% onbereikbaar op vakantie gaan als freelancer. Misschien dat jij door het lezen van deze scenario’s een keuze kan maken ;).

Maar waar de een voor kiest, hoeft niet meteen een oplossing te zijn voor de ander. Jij moet doen wat goed voelt voor jou. Voel jij je gestresst als je in een hangmat ligt, terwijl je gedachten eigenlijk in Nederland liggen bij de opdrachten die jij eventueel misloopt? Vind jij jouw werk zo leuk, dat je daar het liefst altijd en overal wat tijd aan besteedt? Is de omgeving waar jij op vakantie bent zo inspirerend, dat je het liefst je laptop openslaat om te werken aan die 36 nieuwe ideeën die in je hoofd oppoppen en die te delen met jouw klanten? Misschien is het voor jou dan juist verstandig om bereikbaar te zijn.

Als dit niet het geval is, geen man overboord. Opdrachtgevers zullen begrijpen dat ook jij graag op vakantie gaat. Alleen is een palmboompje achter je naam op Slack of een automatische e-mail waarin staat dat je op vakantie bent, zijn hierbij niet voldoende. Het is belangrijk dat je goed overlegt over jouw vakantieplannen, zodat de opdrachtgever op de hoogte is van wat zij/hij precies van jou kan verwachten.

Wanneer moet je dan eigenlijk op vakantie?

We horen van veel freelancers dat zij vaak in de zomer een aantal dagen of weken vrij nemen. Vaak omdat dan ook vrienden vrij hebben, omdat de kinderen ook vrij zijn van school of omdat ze het gevoel hebben dat ze er dan echt even tussenuit moeten.

Van andere freelancers horen we dat ze heel graag op vakantie willen, maar dat het niet lukt om een gaatje te vinden tussen de opdrachten door in de zomer. Is dat bij jou ook het geval? Dan mag je eigenlijk in je handen knijpen, want niet iedereen bevindt zich in de luxepositie dat de weken vol zitten met opdrachten.

Je kan natuurlijk ook een andere vakantieperiode kiezen dan de zomer, niet alleen kan je dan tijdens de zomer opdrachten binnenslepen terwijl jouw concullega’s met hun billen in een hangmat liggen, de vakanties voor en na het hoogseizoen zijn ook nog eens veel goedkoper. Veel (kleinere) bedrijven zijn op zoek naar freelancers gedurende de zomerperiode, het is dan ook de perfecte tijd om op zoek te gaan naar deze extra opdrachten.

Vakantietips

Enfin, als je dan besloten hebt om op vakantie te gaan of om in ieder geval vakantie te nemen is het wel praktisch om een beslissing te maken of je wel of niet bereikbaar wil zijn. Dit gebruik je vervolgens in je communicatie, zodat er in ieder geval geen onduidelijkheid ontstaat met (nieuwe) opdrachtgevers.

Je kan dit namelijk gebruiken in je communicatie en dan ontstaat er ook geen onduidelijkheid met (nieuwe) opdrachtgevers. Hieronder geven we in ieder geval een aantal tips waar je misschien wat aan hebt. Uiteraard verdeeld onder wanneer je wel en wanneer je niet bereikbaar wil zijn:

Als eerste een algemene tip. Laat op tijd weten aan jouw opdrachtgevers dat je op vakantie bent. Als het goed is heb je alle contactgegevens, dus doe dit dan ook telefonisch, face-to-face of door een berichtje te sturen. Van de daken schreeuwen dat je op een bepaalde periode met vakantie bent, bijvoorbeeld door op je website of op sociale media te benoemen kan ervoor zorgen dat je sommige opdrachtgevers misloopt.

Daarnaast kan het zijn dat je daarmee juist de verkeerde mensen wél op de hoogte worden gebracht van jouw vakantie…zoals inbrekers. Niet echt wat je wil.

Vakantietips voor de freelancers onder ons die wel bereikbaar willen zijn:

  • Let op je verzekering in verband met ‘zakelijke spullen’ die je meeneemt
  • Met je opdrachtgevers overleggen welk kanaal je gaat gebruiken voor de communicatie. Gewoon telefonisch? Of misschien Google Hangouts? Skype? FaceTime?
  • Standaard moment van de dag mail/telefoon checken, zodat opdrachtgevers weten wanneer ze antwoord van je kunnen verwachten
  • Hotspots op zoeken. Per stad heb je speciale plekken waar jij een werkplek kan vinden als freelancer. Je kan natuurlijk ook een extra 4G bundel nemen en naast het zwembad, strand, terras, etc. je laptop openklappen.

Vakantietips voor de onbereikbaren:

  • Telefoontjes van klanten doorschakelen naar een (aangepaste) voicemail
  • Posts voor sociale media van te voren klaar zetten en automatisch laten posten
  • Misschien kan je nadenken over een ‘back-up’ freelancer, misschien met kennis op jouw vakgebied. Zij/hij kan jou helpen met het beantwoorden van vragen die je krijgt via de mail of bijvoorbeeld zelf de klanten aannemen.
  • Afwezigheidsmail instellen waarin je laat weten wanneer je weer terug bent. Je kan hierbij in het midden laten wat je precies aan het doen bent.

Enkele tips, maar er zijn vast nog veel meer (kleine) dingen die handig zijn te weten wanneer je op vakantie juist wel of niet bereikbaar wil zijn. Zijn er dingen waar jij tegenaan bent gelopen tijdens je vakantie? Deel die dan hieronder!

Oh en bijna vergeten: geniet gewoon van je vakantie! Jij verdient het, neem het er dan ook echt van! Je hoeft jezelf niet te vergelijken met de anderen die geen vakantie nemen, doorwerken op vakantie of wel altijd bereikbaar zijn. Zij nemen misschien wel veel meer rust tijdens andere periodes wanneer jij kneiterhard aan het werk bent. Als jij liever compleet verdwijnt tijdens vakantie, heb je die rust waarschijnlijk echt nodig….dan zul je ook zien dat die onbetaalde vakantieperiode zichzelf terugbetaalt.

Jellow is een online freelance netwerk opgebouwd door bedrijven en freelancers, met als doel om sneller en eenvoudiger met elkaar in contact te komen zonder tussenkomst van een intermediair. Bekijk alle berichten van Jellow

Eén reactie op dit bericht