"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
spotify netflix

Wat HR kan leren van Spotify en Netflix

Ook in de HR-wereld kijken ze met belangstelling naar het succes van Spotify en Netflix. Want waarom zou je niet op eenzelfde manier mensen ook opleidingen kunnen aanbieden?

De digitale transformatie laat niemand onberoerd. Niet voor niets vindt van de ceo’s van de 500 grootste bedrijven van de VS 69 procent dat ze eigenlijk een technologiebedrijf leiden. En daarbij zitten dus ook een heleboel niet-traditionele IT-bedrijven, zoals banken en autoproducenten.

In die digitale bedrijven wordt HR een grote rol toegedicht. Maar liefst 87 procent van de ceo’s verwacht dat juist HR een leidende rol pakt bij die digitale transformatie. Maar hoe moet dat dan? En hoe voer je dan de digitale transformatie van je eigen HR-processen door?

De toekomst van digitaal talentmanagement

Als een van de grote spelers in de wereldwijde markt voor HR Talent Management-software, organiseert Cornerstone haar jaarlijkse klantenbijeenkomst niet alleen in de VS, maar ook in Europa. Op het zogeheten Convergence-evenement op 2 en 3 oktober 2017 in Londen lichtte het bedrijf een tip van de sluier op over hun visie op de toekomst in digitaal talentmanagement.

Dat die technologie nu nog  nog achterloopt bij de op consumenten gerichte technologie blijkt wel als op het evenement de case van Amazon voorbijkomt. Hun consumentenwebsites worden ultiem agile ontwikkeld en daardoor wordt elke 11 seconden (!) een onderdeel van de website vervangen.

Zover is  Cornerstone nog lang niet. Hun ‘patches’ komen voorlopig nog eens per 2 weken. Maar de eerste stappen naar een volledig microservices-platform zijn wel gezet. Voor Amazon is de Cornerstone Onboarding-module bijvoorbeeld al wel voldoende geavanceerd om in de drukke tijden meer dan 10.000 nieuwe medewerkers per week door een digitaal introductieprogramma te loodsen.

Leren à la Spotify en Netflix

Op een ander technologisch HR-vlak heeft Cornerstone al wel een grote stap gemaakt. Het LMS (Learning Management System), de kern van het platform, wordt tegenwoordig versterkt door Artificial Intelligence en Machine Learning. Zo is er de nieuwe ‘Learner Home’, een op Netflix gebaseerde pagina waar mensen learning gepersonaliseerd krijgen aangeboden. Die personalisatie baseert het systeem op training die je zelf eerder volgde, op je favoriete onderwerpen, op trainingen die collega’s met dezelfde functie en afdeling volgden en op beoordelingen door collega’s.

Experts in de organisatie kunnen straks met een playlist hun kennis en opleidingsadviezen delen met collega’s

Daarnaast introduceren ze eind oktober Spotify-achtige ‘playlists’ om learning uit het eigen LMS te combineren met kennis van buiten de organisatie. Experts in de organisatie kunnen met zo’n playlist hun kennis en opleidingsadviezen delen met collega’s. Twee duidelijke voorbeelden van de ‘consumerization’ van #HRTech.

Klantcases bewijzen dat het kan

De meest praktische verhalen op dit soort bijeenkomsten als Convergence in Londen zijn altijd de klantcases. Zo was er de case van Melexis, een toeleverancier voor de auto-industrie. Op hun reis naar een meer digitale HR-functie hebben ze de volgende 5 tips;

  1. Pas je digitale HR-strategie aan op die van de business
  2. Maak eerst je processen Lean, ga dan pas automatiseren
  3. Ontdek de wereld van IT en ga ermee samenwerken
  4. Focus altijd op de User Experience
  5. Bouw je eigen HRIS / HR-IT competenties op

Zelf ook op zoek naar tips?

Cornerstone-ceo Adam Miller komt op 24 en 25 oktober ook langs bij HR Tech World in Amsterdam om daar zijn verhaal te delen. Voor HR professionals  is er nog de mogelijkheid om voor gratis kaarten in aanmerking te komen (zie hier) 

Mark is HR projectleider en adviseur voor het groeien naar Total Talent Management of Integraal Talent Beheer. Hij staat daarin voor een gelijke behandeling van alle werkenden, door HR en de rest van de organisatie, los van hun contractvorm. Hierover schreef hij samen met Marleen Deleu het boek Mis geen Talent. Mark heeft een sterke IT achtergrond en kan hiermee een HR organisatie goed helpen om de vertaling te maken van wensen naar techniek. Hij zet graag innovatieve HR technologie in zodat alle werkenden zich kunnen ontwikkelen naar een volgende stap. In 2017 heeft hij HRTechReview.nl opgericht om objectief inzicht te geven in de HR Tech markt in Nederland. Bekijk alle berichten van Mark van Assema