"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nog twee dagen bedenktijd. Het grote arbeidsmarktdebat bleef uit, maar er valt wat te kiezen.

Jurriën Koops (ABU) mist het grote debat over de arbeidsmarkt in deze campagne. De verkiezingen gaan er wel degelijk over. “De uitkomst is bepalend voor toekomst van onze arbeidsmarkt”

Dames en heren, u heeft nog twee dagen bedenktijd, dan moet u een vakje rood kleuren. Het zal voor de twijfelaars niet makkelijk zijn. Ditmaal in de campagne geen uitblinkers, geen gamechangers en geen politieke tweestrijd. Het is een beetje politiek kluitjes-voetbal rond het midden. Allemaal samengeklonterd en dan een beetje naar links en rechts.

De verkiezingsstrijd ging eigenlijk nergens over. Er is geen onderwerp dat echt domineert. Of het moet nu het gedoe met Turkije zijn.

In de aanloop naar 15 maart moest ik zoeken naar thema’s waar het juist wel om zou moeten gaan. De economie komt er bekaaid af. Geen debat over economische groei, NL Next Level of hoe we de koek in Nederland duurzaam vergroten. Over ons klimaat en hoe we de aarde netjes nalaten aan onze kleinkinderen hebben we ook weinig gehoord. Digitalisering en de impact op ons werk houdt de gemoederen van mensen bezig, maar de politiek toch wat minder.

Uitkomst verkiezingen zijn bepalend voor toekomst van onze arbeidsmarkt

Toch zijn deze verkiezingen belangrijker dan ooit. Ze gaan wel degelijk ergens over. De uitkomst is bepalend voor de toekomst van onze arbeidsmarkt en daarmee voor miljoenen werkenden en honderdduizenden werkzoekenden. De arbeidsmarkt moet namelijk op de schop, want die is uit balans geraakt en door het kabinet van de verkeerde medicijnen voorzien. Tijd voor een nieuw recept dat wel werkt.

Dat recept moet antwoord geven op vragen als: hoe geven we zelfstandigen een plek in ons arbeidsbestel? Hoe krijgen we de balans weer terug op de arbeidsmarkt? Hoe maken we meer werk voor meer mensen mogelijk? Hoe zorgen we ervoor dat bedrijven weer mensen gaan aannemen? Hoe bieden we mensen zekerheid in de veranderende wereld van werk?

Er is wat te kiezen

Er staan goede en slechte recepten in de diverse partijprogramma’s. Er is dus wat te kiezen. Het gaat over de toekomst van onze arbeidsmarkt. Het woord is aan u. U weet wat u te doen staat. Elke stem telt!

Drs. J.H. (Jurriën) Koops is sinds 2014 directeur van de ABU. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding aan de organisatie. Koops studeerde Algemene Economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en begon zijn carrière als beleidsadviseur bij CNV Bedrijvenbond. In 1999 maakte hij de overstap naar Start, waar hij werkzaam was als Senior consultant Business Development. In 2002 begon hij bij de ABU als coördinator Team Arbeidsvoorwaarden en Juridische Zaken. In 2009 werd hij benoemd tot adjunct-directeur en in 2012 tot directeur Sociale Zaken. Sinds 2014 is hij directeur van de ABU. Naast zijn reguliere werkzaamheden vervult hij diverse bestuurslidmaatschappen, zoals voorzitter STOOF en bestuurslid SNCU. Bekijk alle berichten van Jurriën Koops