"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Brokers en flexbemiddelaars richten brancheorganisatie op.

De Bovib wil de sector van flexibele arbeid verder professionaliseren.

logoBovibOnafhankelijke intermediairs en brokers van flexibele arbeid hebben vandaag brancheorganisatie Bovib opgericht. De Branche Organisatie Voor Intermediairs en Brokers (Bovib) verenigt met haar initiatief 18 inhuurspecialisten van flexibele arbeid. De intermediairs en brokers willen de sector verder professionaliseren waardoor efficiënt en effectief inhuren van arbeid voor opdrachtgevers de norm wordt. Gezien eerdere incidenten met brokers en flexmiddelaars is het te prijzen dat de branche op deze manier haar verantwoordelijkheid pakt. Het is daarbij wel te hopen dat de initiatiefnemers niet alleen oog hebben voor de belangen van zichzelf en de inleners, maar ook die van  zelfstandig ondernemers die zich als flexkrachten aanbieden.

Aanleiding

Naar aanleiding van een artikel over het faillissement van een bemiddelingsbureau in 2011 en een artikel over het spraakmakende failliet van broker Corso klonk hier op ZiPconomy de roep op een verdere professionalisering en meer transparantie binnen de branche van brokers en bemiddelaars. Juist ook omdat ze in de huidige flexmarkt een groeiende, maar ook enigszins onzichtbare, rol vervullen. Met ook alle risico’s (vooral voor zp’ers) van dien, dat liet het faillissement van Corso wel zien. Mark Bassie pakte die handschoen op en bracht dus 18 partijen bij elkaar die nu de Bovib vormen.

Die 18 partijen zijn overigens Brainnet, Driessen HRM, Het Flexhuis, One Stop Sourcing, Fast Flex, De Poel, Jenrick, Harvey Nash, MK Partners, Between, Bergler Groep, TCP, The Compliance Factory, IT-Staffing Nederland, B-Street, Staffing MS, Hays en  Source Group. Deze 18 vertegenwoordigen een economisch belang van 2 miljard aan inhuurkosten van flexibel personeel.

Doelstelling Bovib

Volgens de kersverse voorzitter Rob de Laat bewijzen Bovib  leden “dagelijks hun toegevoegde waarde bij het organiseren, inrichten en beheren van flex processen van organisaties. De 18 leden zijn onafhankelijk, transparant, bonafide en financieel betrouwbaar waardoor opdrachtgevers zekerheid krijgen en ze flexibel personeel efficiënt en effectief inhuren.” Erwin van Hattem, penningmeester Bovib, vult aan: “Samen vertegenwoordigen we een economisch vermogen van meer dan 2 miljard euro aan totale inhuurkosten. Alleen de omvang al dwingt de sector tot verregaande verantwoordelijkheden en transparantie. Vanuit de Bovib werken we gezamenlijk aan een eigen kwaliteitsnormering en een onafhankelijke klachtenafhandeling. Door in zee te gaan met onze leden weten bedrijven dat ze de inhuur van flexibele arbeid goed organiseren.”

“Een stem voor professionele inhuurders flexibele arbeid”

In zijn column op de website van Bovib gaat Rob de Laat nog wat verder in op de aanleiding voor het oprichten van deze nieuwe brancheorganisatie.  “Zeker grote inleners realiseren zich dat de kwaliteit van het inleenproces van belang is om de regie op het proces te krijgen en te behouden, kosten te besparen en risico´s te vermijden. Daarom  ontstond juist nu bij veel marktpartijen het gevoel dat het tijd was om gezamenlijk naar voren te stappen. De discussie over flexibele arbeid en met name over zzp-inzet is groot.

De overheid is voornemens veel maatregelen te nemen die als doel lijken te hebben om flex als onderdeel van onze arbeidsmarkt terug te dringen. De opdrachtgever, de inlener van flexibele arbeid, krijgt steeds meer verantwoordelijkheid in zijn maag gesplitst en loopt tegelijkertijd steeds meer risico. (…) De discussie wordt overigens in toenemende mate gekaapt door partijen die feitelijk  aan de zijlijn staan. Partijen die geen wezenlijke rol spelen als opdrachtgever of organisator en alleen daarom al geen recht van spreken hebben! Als oprichters van Bovib, intermediairs en brokers, voelen we ons geroepen om de inlener, de belangrijkste speler in het speelveld van flexibele arbeid, die bovendien bepaald NIET aan de zijlijn staat, een stem te geven. “

Bovib wil dus – vrij opvallend – ook een stem geven aan de inleners; bedrijven en organisaties die gebruik maken van de flexkrachten. Daarbij vindt Bovib het belangrijk dat ook de positieve aspecten van flexibele arbeid in beeld komen. “Eens en voor altijd (moet) duidelijk zijn dat het merendeel van de professionals, zoals zzp´ers, op alle niveaus, bewust kiest voor het ondernemerschap als zelfstandige die niet in loondienst wil werken”, aldus De Laat.

Professionele verhoudingen

Goed dat er een dergelijke initiatief zich in gaat zetten voor professionaliteit van deze branche en zo als branche ook aanspreekbaar is. Een duurzame markt van flexibele arbeid vraagt om professionele verhoudingen in de driehoek opdrachtgever-bemiddelaar-zelfstandigen.Verhoudingen waarin elk van daarin zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. Daarmee past het ook prima bij ‘goed opdrachtgeverschap’.

Het zaadje voor Bovib is ooit geplant naar aanleiding van artikelen over faillissementen van brokers en bemiddelaars en over het feit dat de belangen van zowel inleners als zelfstandigen bij dergelijke faillissementen niet goed geregeld is. Terwijl dat – zeker nu de branche zich heeft verenigt – tamelijk eenvoudig valt op te lossen. Ik hoop dat Bovib ook dat op pakt en zo een bijdrage levert aan een betrouwbare en professionele markt.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht

  1. Volgens mij wordt er hier slechts bedoelt dat Marktplaats leveranciers meer marktplaatsen willen gaan leveren aan klanten, maar van professionaliseren van flexibele arbeid of selectie van kandidaten is uiteraard geen sprake bij gebruik van marktplaatsen.

    Marktplaatsen zijn meer voor organisaties die recruitment technisch zeer onprofesioneel in elkaar zitten en graag de rommel de rommel laten.

    Een marktplaats past daar goed in, zo ziet niemand dat het niet functioneert en kun je ook zomaar plotseling weer aanvragen verwijderen en annuleren. En ook je selectieproces blijft volledig vaag en onduidelijk voor de aanbieders.

    Lekker makkelijk en lekker ondoorzichtig !

    • @Erwin, Leden van Bovib zijn, zoals een brancheverening betaamd, een bont gezelschap van heel verschillende bedrijven met heel verschillende diensten. Een aantal daarvan werkt met marktplaatsen, maar er zitten ook fervent tegenstanders daarvan tussen.