"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Visie op Groene energie

De laatste trend die ik wil bespreken in de onmiskenbare trends is die van duurzame energie. Duidelijk één die volgens mij door niemand betwist zal worden dat we daar naar toe gaan, waarbij enkel de vraag is: wat is duurzaam.

Laat ik beginnen te zeggen dat kernenergie niet duurzaam is wat mij betreft. Het geeft misschien geen CO2, maar wat we met het afval moeten doen weet niemand. Dat is dus niet duurzaam.

Wat is duurzaam?

Duurzaam is hernieuwbaar, dus niet opgebruiken. Wind is duurzaam, want die komt terug. Zon is duurzaam, want die gebruik je niet op. Water blijft stromen. Ook zullen we afval blijven produceren, dus ook bio massa zou je duurzaam kunnen noemen.

Decentrale opwekking

De kans is groot dat we duurzame energie in eerste instantie decentraal gaan opwekken. In Portugal zie je heel veel huizen als met één of meerdere enorme zonnepanelen op het dak. Dat zal in Nederland ook gaan gebeuren, maar wat als we de technologie zo verfijnen dat we straks elk raam in ons huis tot zonnecollector kunnen maken? Dat gaat zijn geld snel terugbetalen, zeker als je bedenkt dat de ontwikkeling daarin sneller gaat dan de meeste ‘experts’ verwachten. Vijf jaar geleden zijn Van der Veer (CEO Shell) nog dat zonnecollectoren nooit (nooit in de hele toekomst) het niveau zouden halen dat ze… NU hebben. Dat de prijs nooit zou kunnen concurreren met de prijs van olie of kolen, wat ze nu al doen.

Hoe die toekomst eruit gaat zien is onduidelijk. Dat veel meer decentraal opgewekt zal worden en groen zal zijn, staat vast.

Wanneer we ook nog eens elektrisch gaan rijden is het omslagpunt dat het goedkoop wordt om erin te investeren ineens nog dichterbij.

Beleid

Het beleid op dit gebied zal uit de overheid moeten komen. Door niet te investeren in windmolenparken is onze voorsprong op het gebied van windmolens geheel naar de Denen gegaan. We hebben in Nederland die slag redelijk verloren.

Zonnecellen zijn we qua ligging niet de meest voor de hand liggende partij in, hoewel we ook hier wel de nodige ontwikkelingen hebben gehad.

Door enkele ‘radicale’ besluiten te nemen kan de overheid heel erg grote stappen zetten. Het afschaffen van kernenergie, zoals Duitsland en Zwitersland nu doen, is een goede stap. Het structureel zwaarder belasten van vervuilende energie een mooie tweede stap. Grote kansen liggen echter ook op het gebied van bijvoorbeeld batterij technologie, die zeer belangrijk is in de toekomst. Daar hadden we enkele briljante start ups op, die verder nooit tot wasdom zijn gekomen. De kennis die hierover bij de TU Delft op een schap ligt is echter bijzonder.

Of wij een geschikt land zijn om ook op dit gebied een een leidende rol te spelen? Ik durf het niet te zeggen. Dat dit een trend is die gaat komen waar we klaar voor moeten zijn wel.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht