"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Visie op biotechnologie

In de derde ontstopbare trend wil ik het hebben over biotechnologie.

Nu ben ik niet de grootste expert op dit gebied (net zo min als dat ik dat was op het biologische voedsel of de 3D printer die ik eerder beschreef), maar een paar richtingen staan denk ik wel redelijk vast.

Als Nederland hebben we hier al een behoorlijke historie op, waarbij het gevoerde beleid vanuit de overheid veel mooie bedrijven om zeep heeft geholpen. We hadden een aantal koplopers, nu gebeurt het in de VS en doet Nederland niet meer mee als het gaat om de biotech in de farmaceutische industrie. Er is echter meer.

Farma

Het landschap voor biotechnologie in de Farma begint al heel erg vorm te krijgen. Daar hebben we de slag eerlijk gezegd als redelijk verloren. Natuurlijk kunnen er nog pareltjes ontstaan in ons land, maar dat zijn dan eerder toevalstreffers dan gevolgen van structureel beleid. Hoewel dit het meest aansprekende landschap binnen de bio tech is, is het niet het enige.

Bouw

Persoonlijk zie ik grote ontwikkelingen in biotechnologie in de bouw. Ik hoorde recent van een experiment waarbij een Duitse autofabrikant de strepen op de weg liet aanpassen op basis van het aanbod van verkeer met behulp van biotechnologie.

Wat te denken van de mogelijkheden die het biedt voor onderhoud? Als bomen hun scheuren kunnen laten dichtgroeien, waarom kunnen wegen dat niet? En huizen?

De gebruikte materialen kunnen ook veel biologischer en we kunnen fantastische, veel sterkere en duurzamere, structuren halen uit de natuur die toepasbaar zijn in bouwmaterialen.

Bio & nano

Iets waar we in dit land wel heel sterk in zijn, met name in Twente, is nano technologie. Wat in die regio gebeurt is gewoon briljant. De combinatie met bio technologie, waarbij kleine ‘robotjes’ ingezet kunnen worden voor het bestrijden van ziektes bijvoorbeeld, kennen ongekende mogelijkheden.

Beleid

De vorige keer hebben we de Nederlandse biotechnologische sector in farma, met bedrijven als Pharming, Crucell, Isotis en andere koplopers redelijk om zeep geholpen doordat de overheid geen stelling durfde te nemen. Moreel-ethische discussies kwamen niet tot een conclusie en dus liep de rest van de wereld ons lachend voorbij. Dat moet voorkomen worden bij de nieuwe ontwikkelingen, de tweede golf.

Voorop gesteld dat ik niets tegen moreel-ethische discussies heb, maar daar moet op een gegeven moment wel een stelling ingenomen worden. Mag het, of niet. Die stelling moet dan ook doorgevoerd worden, als het niet mag, mag niemand het, ook niet als het uit het buitenland komt. Dat is bijna altijd onhoudbaar, dus moet je je afvragen of het een stelling is die we kunnen aannemen.

Hoewel de bouwsector niet echt als innovatief te boek staat hebben we in ons land altijd wel redelijk nieuwe concepten als eerste gelanceerd. Het relatieve aantal Nederlandse toparchitecten geeft dat wel aan (voor zo’n klein land, toch internationaal beroemde mensen voortbrengen), maar ook zaken als ons asfalt zijn de wereld over gegaan.

De overheid zou nieuwe ontwikkelingen moeten stimuleren door ze ook toe te staan bij projecten. De grootste bottleneck is dat de overheid vaak de grootste opdrachtgever is en niet open staat voor nieuwe innovaties.

De bedrijven zelf zouden mensen moeten bekwamen in bio technologie en middelen vrij moeten maken (of samen moeten werken en gezamenlijk iets moeten ontwikkelen) om te experimenteren met bio technologie in bijvoorbeeld de bouw.

Nu zullen er ongetwijfeld ook heel veel andere sectoren zijn waar het een grote impact kan hebben. Bio technologie is het Internet (qua ontwikkeling) van de komende 15 jaar. Wat voor impact gaat het op uw business hebben?

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts