"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
Bouwstenen belastingen zzp

“Voorstellen hervorming belastingstelsel helpt vangnet zzp’ers om zeep”

De voorstellen voor een ‘beter belastingstelsel’ maakt het voor zzp’ers straks vrijwel onmogelijk nog een financiële buffer op te bouwen. Daarvoor waarschuwen de zelfstandigenorganisaties Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en Beroeps Organisatie Kunstenaars. “De coronacrisis heeft eens te meer aangetoond dat zzp’ers die buffer bitter hard nodig hebben.”

De voorstellen voor een ‘beter belastingstelsel’, die afgelopen week aan de Tweede Kamer zijn aangeboden, zijn rampzalig voor zzp’ers. Dat vinden zelfstandigenorganisaties in de bouw, zorg en kunstensector. Volgens deze organisaties is het voor zelfstandigen straks bijna onmogelijk om nog de financiële buffer op te bouwen die ze bitter hard nodig hebben.

De ‘Bouwstenen voor een beter belastingstelsel’ zijn adviezen, vooral bedoeld als input voor de partijprogramma’s voor de Tweede Kamer verkiezingen van 2021. Op verzoek van de Kamer heeft een commissie van ambtenaren en experts ‘concrete bouwstenen en voorstellen voor verbeteringen en vereenvoudigingen van het belastingstelsel’ opgesteld.

Onderdeel van die voorstellen is het wegnemen van de fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. “En die stellen zzp’ers juist in staat een reserve op te bouwen voor mindere tijden, een arbeidsongeschiktheidsverzekering te betalen en een pensioentje te regelen ”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. “Een financiële buffer is voor een zzp’er bittere noodzaak. De huidige coronacrisis bewijst dat nog eens.”

Ook de commissie Borstlap pleit in haar eindrapport voor het fors verkleinen van de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen. Belastingaftrek zou alleen moeten gelden voor kapitaalsinvesteringen.

Lex Tabak van de zelfstandigenorganisatie in de zorg SoloPartners ziet deze voorstellen als een klap in het gezicht van de zzp’ers in de zorg die zich met volle energie inzetten voor de volksgezondheid.

Inzet van de nieuwe belastingvoorstellen is het verlagen van de groeiende belastingdruk op arbeid voor alle werkenden. De drie zelfstandigenorganisaties wijzen erop dat dat ook moet gelden voor zzp’ers. Ook dat zijn werkenden.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

4 reacties op dit bericht

 1. Ach ja … adviezen geschreven door ambtenaren….zogenaamde “super werknemers”….werkend onder een contract….risicoloos…..soms in geheel nutteloze en niets bijdragende functies……en die bedenken plannen die de mensen , welke de motorolie van de econmie zijn, aan de afgrond brengen…te bizar voor woorden….

  Het zou dit soort individuen sieren als ze 20 a 30% van hun salaris in zouden leveren….

  • Belachelijk. Want bij ziekte of even geen opdrachten moeten zzpers en ondernemers het zelf opvangen. Dan kunnen ze niet aankloppen voor uitkeringen of wat dan ook. Werknemers kunnen dan gewoon uitkering krijgen en al hebben ze vermogen dan krijgen ze het nog.
   En een ondernemer moet het wel allemaal op maken. Voor ze ergens terecht kunnen.
   Dan tellen al hun bv machines en vooraden als vermogen want dat telt de belasting bij als bezit.
   Dan moeten ook werknemers ook alles eerst verkopen wat mwn bezit. Dus hun auto en caravan of wat dan ook.
   Is bull shit dat men daardoor voordeel heeft als ondernemer.
   En weer wordt de kleine ondernemer gepakt. En de grote jingens die alles weg sluizen naar aandeelhouders en belastingparadijzen die niet inleveren.
   Maar ja die durven ze niet aan te pakken!

 2. Een belastinghervorming is noodzakelijk. Werknemers in loondienst betalen een veelvoud aan sociale premies en belastingen en hebben daarom recht op een beter vangnet. Ook in het huidige systeem bouwen zzp’ers nauwelijks buffers op. Maar dat is vaak door kortzichtigheid en gebrek prikkels. Vind het ook vreemd daat zzp’ers wel steun verwachten van de overheid (dus ook de belastingbetaler) maar er zelf minimaal aan willen bijdragen. Corona heeft aangetoond dat veel zzp’ers geen echte ondernemers zijn: slecht financieel beheer, risico’s direct bij de staat willen neerleggen etc.

  • Werknemers in loondienst betalen geen veelvoud aan sociale premies en belastingen, wat een fabeltje weer meneer de Boer. Ik heb mijn netto opbrengsten naast dat van een vergelijkbaar loon in loondienst gelegd, het verschil was dat de pensioenpremie bij een werknemer door de werkgever in de pot werd gedouwd, en ik dat dan had van mijn mkb en zelfstandigen aftrek. En bovendien heeft dan deze vaste werknemer 25 verlofdagen, 26 adv dagen, en nog eens 24 dagen oude lullen verlof. Dit moet ik dan opvangen doordat ik wat meer netto overhoud en dit dan gebruik voor mijn “adv”.
   Nee meneer de Boer, ik vermoed dat U in de commissie Borstlap zat.