"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Haast bij uitvoering TOZO regeling leidt bij aantal gemeenten tot verwarring

Gemeente Amsterdam en Den Haag zijn voorbeelden van gemeenten die niet-relevante vragen stellen rond aanvraag inkomensondersteuning zelfstandigen.

Verschillende gemeenten stellen niet-relevante vragen bij de aanvraag procedure voor de TOZO-regeling, de inkomensondersteuning voor zelfstandigen. Dat blijkt uit een steekproef die ZiPconomy deed bij een aantal grote gemeenten.

In hun wens om zelfstandigen snel in staat te stellen een aanvraag te doen voor deze regeling, worden nog vragen gesteld die niet meer relevant zijn. Die vragen leiden niet tot een afwijzing, maar het schept wel verwarring. Zo laten de nodige zelfstandigen via twitter weten.

De definitieve voorwaarden voor de TOZO (Tijdelijke noodregeling voor zelfstandige ondernemers) werden afgelopen vrijdag door minister Koolmees bekend gemaakt (zie hier). De regeling is afgeleid van de bestaande BBZ (Bijstand voor zelfstandigen). Maar met aanzienlijk minder voorwaarden.

Een aantal gemeenten heeft er voor gekozen om de aanvraag procedure voor die BBZ op te bouwen tot een aanvraag TOZO. Echter soms worden daarin nog steeds vragen gesteld die voor de TOZO net relevant zijn. Zo vraagt de Gemeente Amsterdam of iemand een koophuis heeft, wat het inkomen van de partner is en wat het vermogen van de aanvragen is. Dat zijn nu net de vragen die voor de TOZO regeling niet relevant zijn. Ook de gemeente Den Haag stelt deze vragen.  Ook bij Gemeente Zaanstad wordt naar de inkomensgegevens van partner gevraagd, die de aanvraag ook met digiD moet ondertekenen. Het inkomen van de partner speelt bij de BBZ wel een rol, maar bij de TOZO juist niet.  (aanvulling: een woordvoerder van de Gemeente Zaanstad laat ZiPconomy weten dat het aantal aan te leveren bewijsstukken ondertussen is aangepast. “Deze zijn nu conform de richtlijnen van de Rijksoverheid.”)

Overigens wordt de aanvraag bij de gemeente Amsterdam niet afgewezen indien er bijvoorbeeld een hoog eigen vermogen wordt ingevuld. Waarschijnlijk zijn de gemeentes er nog niet aan toegekomen de aanvraag aan te passen. Verwarrend is het wel.

Betere voorbeelden

Het Regionaal Bureau Zelfstandigen van de Gemeente Rotterdam, dat overigens ook de regeling voor een gemeente als Leiden afhandelt, heeft voor een andere strategie gekozen. Er wordt wel al informatie gegeven (die dan helaas wel weer wijst naar onder andere het partnerinkomen), maar aanvragen kan pas op het moment dat het – nieuwe – aanvraag proces rond is. Dat zou op 2 april moeten zijn. Ook Hoofddorp is een gemeente die er voor kiest om eerst het aanvraag proces af te hebben.

Utrecht is een stapje verder. Daar kan de aanvraag gedaan worden via een korte, heldere vragenlijst en zonder dat er niet-relevante vragen gesteld worden. De informatie website stelt wel dat de regeling alleen is voor wie  ‘onvoldoende geld in kas of op zijn bankrekening (heeft) om de komende 3 maanden zijn vaste lasten en leefgeld te betalen.’ Wethouder Linda Voortman erkent desgevraagd dat dit geen officiële voorwaarde is. “Vermogen wordt buiten beschouwing gelaten om aanvragen sneller te kunnen behandelen. Maar zoals het kabinet aangaf bij het pakket is het wel belangrijk dat mensen bij zichzelf te rade gaan of ze het echt nodig hebben.”

De procedure bij de Gemeente Tilburg is wat ons betreft qua helderheid en kwaliteit van het formulier de beste in deze korte steekproef.

Zelfstandigen kunnen via de website krijgiktozo.nl van het Ministerie van Sociale Zaken controleren of ze in aanmerking komen voor deze regeling. Na het beantwoorden van een aantal vragen kan via een postcode check de informatiepagina van de eigen gemeente gevonden worden.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

18 reacties op dit bericht

 1. Beste Hugo-Jan, je waarneming over de informatie die Amsterdamse ondernemers moeten invullen om zich te melden voor Tozo klopt en hier is een goede verklaring voor. Wij hebben direct na de persconferentie van het kabinet op 17 maart, waarin de steunmaatregelen voor het bedrijfsleven werden aangekondigd, het algemene meldingsformulier voor zelfstandigen opengesteld voor meldingen voor de nieuwe tijdelijke regeling. Bij de meeste andere gemeenten kon pas vanaf vorige week of zelfs deze week een melding worden gedaan. Zelfstandigen die zich hebben aangemeld ontvangen sinds vorige week via de mail een digitaal aanvraagformulier waarin alleen wordt gevraagd wat nodig is voor Tozo. Als we dit formulier meteen online zouden zetten, konden we technisch geen onderscheid maken tussen zelfstandigen die zich kort na 17 maart hebben aangemeld en ondernemers die zich vandaag aanmelden. Dat vinden we niet eerlijk. Overigens merken we, gezien het aantal meldingen, in Amsterdam niet dat de extra informatie die gevraagd wordt een grote drempel vormt. Bovendien kan deze informatie goed van pas komen als na afloop van Tozo onverhoopt een Bbz aanvraag moet worden gedaan.

 2. Mij lijkt het vragen van die gegevens al in strijd met de AVG. Mogen ondernemers niet gewoon weigeren deze gegevens te verschaffen, zonder consequenties voor het toekennen van steun?

  • @Kim, dat de overheid een aantal vragen stelt om te checken dat iemand is die hij/zij zegt dat hij/zij is plus bijv controle dat iemand ook ondernemer is, lijkt me niet onlogisch, noch in strijd met AVG.

   • Dat ben ik met je eens. Maar gegevens over vermogen en inkomen partner zijn in dezen echt niet relevant.

    • Klopt/ Ga er echt maar vanuit dat die vragen er nog staan ivm de BBZ regeling (waar dit soort van variant is) die nu niet meer geldt. Ook als er partner inkomens is of vermogen, dan zal de aanvraag niet op grond daarvan afgewezen worden. En als dat wel zo is, moet je zeker even contact met me opnemen.

 3. Beste Hugo-Jan, Doen jullie iets met deze info over gemeenten die afwijken van de richtlijnen van het min. SZW en de Handreiking van DIVOSA? Den Haag is bij schuldhulpverleners as Zuidwijk & Partners een bekend voorbeeld van een gemeente die rigide is in het toekennen van BBZ en met de rug naar ondernemers staat. Wij geven ervaringen van onze leden door aan het min. SZW en aan onze relaties in de T.K. maar als er meer meldingen zijn uit andere organisaties dan helpt dat wel. M.vr.gr. Stg VBIM (brancheorganisatie interimmers)

  • Zeker, zowel richting SZW als Kamer. Maar je moet het (Rijswijk) niet over BBZ hebben, maar over nieuwe regeling. Ik ga er vanuit (zie ook reactie Gem Amsterdam, maar ook Zaanstad), dat het met vertraging te maken heeft van verwerken informatie. Ik heb nog geen signalen dat bij toewijzing/beoordeling aanvraag ook daadwerkelijk naar vermogen gekeken wordt.

 4. Mijn TOZO is afgewezen. Mijn collegas hebben er wel recht op en ik ook.
  Ik heb een tandprothetische praktijk, werk in de mondzorg
  Er staat in de brief dat bezwaar niet mogelijk is . Klopt dat wel ?
  Voor TOGS kom ik ook niet in aanmerking omdat we destijds een bepaalde code kregen bij de KvK , later is dat uitgebreid.
  Dit heb ik gemeld bij het RVO en mijn branchevereniging.

 5. Goede dag,
  Mijn naam is GuusThomas,
  Sedert vorig jaar augustus 2019 ben ik ZZ’per geworden naast mijn pensioen. Mijn pensioen is niet toereiken om alle kosten te betalen vandaar dat ik extra ben gaan werken.
  Gemiddeld heb ik 2 tot 3 dagen per pee maar dit is al weken stil.
  Ik heb begrepen dat ik ondanks ik een pensioen heb alsnog in aanmerking kan komen voor de Tozo regeling.
  Klopt het?
  met dank
  Guus Thomas

 6. Beste Hugo-Jan,
  De Gemeente Houten wenst je niet eens te woord te staan en verwijst je naar Lekstroom. Daar werd gewerkt met het oude formulier en moest je de gegevens van je partner invullen. Er werd mij beloofd dat hier niets mee zou worden gedaan maar regels zijn nu eenmaal regels.
  Mijn partner is zelfstandige pedicure en die moest direct dicht. Inkomen 0,0 euro.
  Ik ben zzp-er op beursevenementen waar ik producten verkoop en klanten benader.
  Nu komt het. Mijn partner haar inkomen telt niet mee…werd gezegd. Wij zouden niet worden gekoppeld. Ik zou bij aanvraag 1500 euro krijgen voor een gezin en mijn vrouw ook.
  Mijn vrouw krijgt nu echter 0 euro omdat ik al 1500 krijg. Dat is toch vreemd. Blijkbaar mag ik wel 5000 euro in loondienst verdienen en dan krijgt zij wel 1500 euro, maar als wij beide zzp-ers zijn ( met onze eigen kosten en inkomen) worden we wel ineens gekoppeld.
  Mijn vraag is of dit gewoon een fout is bij de gemeente of dat er meer mensen hier tegen aan lopen ?
  Waar kan ik bezwaar maken tegen de ( niet) toekenning ?

  • @remco,
   * dat gemeente uitvoering laat doen door andere gemeente, komt vaker voor
   * dat met oude formulieren gewerkt wordt ook, de tozo is een vereenvoudigde vorm van de BBZ. Die procedure wordt soms gehanteerd, maar dan wel met soepele voorwaarden.
   * twee zzp’ers in 1 huishouden en samen 1500 krijgen klinkt wellicht vreemd, maar is wel conform beleid rijksoverheid, dus gemeente zit hier niet fout. Dit punt is in de Tweede Kamer wel aangestipt, maar niet opgelost. Deze regeling is onderdeel van de participatiewet en die gaat uit van samenstelling huishouden met max van 1500 euro. Voor het wegvallen van inkomenstoets partner, kan iemand met partner in loondienst dus idd 1500 krijgen, maar twee zzp’ers samen niet meer dan 1500 en ook niet alle twee 1050 (wat vergoeding is voor alleenstaande zzp). Helaas. Punt is dus bekend, ik vrees dat hier niet direct oplossing voor ontwikkeld wordt.

 7. 27-4 Tozo aangevraagd in Tilburg. daarna 2x berichtje verzonden, status inzichtbaar in mijntilburg, geen voortgang en geen reactie ontvangen

 8. In de gemeente ‘ s-Hertogenbosch de aa vraag gedaan voor de TOZO regeling. Aa vraag verliep in eerste instantie soepel. Via DigiD in gelogd. Aanvraag zou 4 weken duren volgens de gemeente. Vervolgens krijg je 3 weken na de aanvraag een brief dat ze aanvullende informatie nodig hebben. Deze ook via inlog DigiD uitgevoerd. En nu komt het….. de aanvraag duurt 4 weken na de aanvullende gegevens ingevuld zijn… balen natuurlijk Maar Ja je doet er iets aan.
  En nu komt het…. prompt komt vandaag een brief ( 4 weken later ) dat ze nog informatie missen. Namelijk een partnerverklaring! ( hebben ze in eerdere correspondentie nooit om gevraagd ) . Dit dient binnen 5 werkdagen te gebeuren. Na indienen kan het tor 8 weken duren voordat ze antwoord hebben! Ondertussen staat het water aan de lippen. Gewoon weer een truc om te rekken.

  • Hoe herkenbaar klinkt dit. Ik kom ook uit Den Bosch en heb alles keurig ingevuld maar n dag of 10 geleden kreeg ik ook n mail dat ik m’n partner ook zelf de info moest laten invullen eindelijk gister n bedrag ontvangen en jawel alleen de uitkering voor n alleenstaande , ik heb al n mail gestuurd waarom ik dan al die extra info moest laten invullen samenwonend maar dan toch t bedrag voor n alleenstaande krijg. M’n compagnon woont in Zwolle ons bedrijf zit ook in Zwolle kreeg al in maart z’n 1500 euro en begin mei wederom de uitkering waarom al die verschillen en onduidelijkheid ik vraag deze uitkering aan daar wij ons werk niet mogen uitvoeren ivm Corona maatregelen en wij die 4000 hulp niet krijgen ivm n totaal niet passende sbi code . Ook voor ons is t erop of eronder maar t moeilijke gedoe om die 3 maanden steun te krijgen doet niet veel goed aan de hele situatie!

 9. Ik heb 27 maart bij Amsterdam een aanvraag ingediend en ontving een online ontvangstbevestiging. Sinds die tijd heb ik niets meer vernomen. Ik ben benieuwd naar andermans ervaringen. Wat had ik moeten krijgen met betrekking tot de voortgang? Een brief? Of een mail? Alvast bedankt voor de reacties.

  • Hi Wilma, Ik heb een brief ontvangen van de gemeente Amsterdam en ik heb zelfs een voorschot gekregen. Alhoewel, in die brief staat dat ze nog moeten vaststellen of ik recht heb op de TOZO regeling. Dus het is nog erg onzeker allemaal.

 10. Ha Wilma, Ik heb op 5 april bij de gem. Den Haag TOZO aanvraag gedaan. Na 7 weken maar eens gevraagd of ze daar nog wakker waren. En bij MKB Nederland dit aangekaart. Zij hebben regulier overleg met de grote gemeenten over de TOZO. Binnen een week had ik meer dan het gevraagde bedrag plus voorschot op de rekening. Alle TOZO uitkeringen zijn onder voorbehoud van latere toetsing, wat ik ook logisch acht.
  Dat een grote gemeente alle zeilen bij moet zetten snap ik, maar 7 weken is niet acceptabel naar mijn mening. De gem. Den Haag werkte in de eerste weken nog met oude BBZ formulieren, ondanks de Handreiking van VNG en DIVOSA, en de brief van de staatssecr. SZW dd 10-04-2020 n.a.v. Kamervragen omdat het bij vele gemeenten niet bepaald soepel liep. Ik hoop dat het lerend vermogen bij de gemeenten er nu toe zal bijdragen dat de TOZO 2e fase adequater zal verlopen. Hoor graag de ervaringen!