"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
roos wouters

‘Nieuw kabinet moet meer recht doen aan modern werkenden’

De manier waarop in Nederland de belangen van werkenden worden behartigd, is achterhaald, stelt Roos Wouters van de Werkvereniging. Deze week kondigde ze daarom een manifestatie aan om meer aandacht te vragen voor de zogeheten ‘Modern Werkenden’.

‘Mensen laten zich niet zo makkelijk meer in een hokje duwen van werkgever of werknemer, vast of flex’, stelt Roos Wouters vast. Daarbij denkt zij niet alleen aan de 1 miljoen zzp’ers in alle soorten en maten, maar bijvoorbeeld ook aan werknemers die naast een deeltijdbaan een eigen bedrijf hebben, jongeren die studie en werk combineren, of pensioengerechtigden die al dan niet voor het geld nog een aantal jaren doorwerken.

Hybride carrières onvoldoende gehoord

‘De stem van die Modern Werkenden met hun hybride carrières wordt onvoldoende gehoord in de politiek en in de polder’, zegt Wouters. ‘Die Modern Werkenden willen zelf vormgeven aan hun leven en hun werk. Maar niemand komt op voor hun belangen. Daardoor blijven zij oplopen tegen de wetten en de regels die niet meer van deze tijd zijn. Denk aan pensioenfondsen die niet met werkenden meebewegen en niet aangevuld kunnen worden met inkomen uit freelance werkzaamheden.’

‘De Modern Werkenden willen zelf vormgeven aan hun leven en hun werk. Maar niemand komt op voor hun belangen’

‘Wij zien geen zzp-probleem’

Met de Werkvereniging wil Wouters de Modern Werkenden een belangenplatform bieden. Daar kunnen ze elkaar ontmoeten, ervaringen en ideeën uitwisselen, eigen initiatieven ontwikkelen en hun stem laten horen. Niet alleen richting Den Haag, maar ook naar verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, hypotheekverstrekkers en opleidingsfondsen.

‘Wij zien geen ‘zzp-probleem’ of kloof tussen werkgevers en werknemers. Wij zien een wereld in beweging en een gedeeld belang om de arbeidsmarkt en de beroepsbevolking verantwoord mee te laten bewegen. De weg daarnaartoe ligt nog open. En die verkennen we graag met jou’, aldus Wouters.

De eerste grote manifestatie

Op BNR Nieuwradio kondigde Roos Wouters deze week de eerste grote manifestatie aan van de nog jonge Werkvereniging. Het is nog wel even wachten, maar op 11 mei 2018 wordt bij Seats2Meet in Utrecht de Dag van het Werk gehouden.

Meer lezen?

Lees het interview dat Pierre Spaninks met Roos Wouters hield over onder meer de concrete actiepunten die we van de Werkvereniging kunnen verwachten.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Het mooie van dit initiatief is dat de energie niet vanuit frustratie of ontevredenheid voortkomt. Er wordt niet gezeurd maar met positiviteit en verantwoordelijkheidsgevoel naar de toekomst gekeken.