"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp’ers in bouw pakken gezamenlijk grotere klussen aan. Voorbeeld voor interim-managers?

samenwerkenUit onderzoek van Werkspot.nl onder de eigen ZZP-ers blijkt driekwart van hen door samenwerking grote klussen te kunnen aannemen. In deze branche is een nieuwe werkvorm ontstaan, de samenwerkende ZZP-ers. Carmen de Graaff (oprichter van het interimnetwerk Zpact) ziet parallelle ontwikkeling.

Werkspot.nl

Het principe van Werkspot is eenvoudig: opdrachtgevers plaatsen hun klus – hoe klein of groot ook – op de website. Ingeschreven klusbedrijven en vakmannen kunnen hier op reageren. Zodra een klus is afgerond geven opdrachtgevers een referentie en rapportcijfer aan de vakman. Door deze reviews krijgen medegebruikers een helder beeld van de kwaliteit van de vakman of het klusbedrijf.

Werkspot.nl heeft onderzoek gedaan onder aangesloten vakmensen. Driekwart van hen neemt regelmatig een klus aan waarbij een andere vakman nodig is om een deel van de opdracht uit te voeren. Bijna 30 procent denkt dat de middelgrote aannemer die voor particulieren werkt op den duur verdwijnt, omdat steeds meer ZZP-ers gaan samenwerken.

Totaal onvergelijkbaar!

Wellicht dat velen onder u dit meteen onderschrijven: de interim-markt is een totaal andere markt, niet de vergelijken met de vakmannen van Werkspot.nl. Zij doen klussen voor particulieren en interim professionals werken in opdracht voor bedrijven.

Toch zijn er parallellen

In de eerste plaats worden interim opdrachten in toenemende mate via marktplaatsen aangeboden. Werkspot.nl constateert dat particulieren steeds vaker grote klussen online aanbieden, waarbij meerdere vakmensen nodig zijn. Wellicht is dat voor de interim-markt ook de nieuwe tendens: opdrachtgevers zoeken niet langer naar een persoon (zoals nu op marktplaatsen), maar naar een oplossing. Een oplossing die een individuele interim professional niet alleen kan bieden.

Dat gebeurt al. Op veel aanbestedingskalenders zie je een vraag naar een oplossing. Ook hier is een parallel. Net als in de bouw reageert een hoofdaannemer, al dan niet in samenwerking met onderaannemers. Veelal zijn dit management-consultancy bureaus. Samenwerkende interim professionals zouden ook prima mee kunnen dingen.

Ik zie in toenemende mate dat interim professionals elkaar opzoeken en met elkaar proposities ontwikkelen. Proposities die zij alleen niet kunnen aanbieden en al helemaal niet verkocht kunnen krijgen. Net als de vakmensen van Werkspot.nl wachten zij niet op de klus die naadloos op hun vaardigheden aansluit, maar werken zij samen omdat zij beseffen dat zij daarmee veel meer een opdrachtgever van een oplossing kunnen voorzien.

Interim-management

Carmen L.M. de Graaff biedt met ZPACT een geselecteerde groep van interim professionals de mogelijkheid om kennis, kunde en ervaring te delen. Daarmee vormen zij een krachtig en slagvaardig netwerk, waarmee opdrachtgevers graag zaken doen. ZPACT organiseert netwerkbijeenkomsten, ontwikkelt marktproposities en publiceert eigenzinnige visies.Meer info: www.zpact.nl Bekijk alle berichten van Carmen de Graaff

2 reacties op dit bericht