"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Trends onder opdrachtgevers, de flexbranche en de politiek. Een terug- en vooruitblik.

Wat zijn de actuele ontwikkelingen in de wereld van flexibele arbeid? Dat bespreken Hugo-Jan Ruts en Narada Bouwland in de laatste aflevering van ZiPtalk van dit seizoen.

In de tweewekelijkse podcast ZiPtalk van ZiPconomy hoor je het laatste nieuws en achtergronden. In elke aflevering bespreken we een thema dat speelt onder in de wereld van inhuur van zelfstandigen en flexibele arbeid.

In de laatste aflevering van dit eerste seizoen blikken ZiPconomy-hoofdredacteur Hugo-Jan Ruts en presentator Narada Bouwland in drie blokken terug en vooruit.

1. Trends onder opdrachtgevers

Door de ongekende schaarste aan personeel staat total talent acquisition (TTA) nu echt op de agenda van opdrachtgevers. Dat betekent onder andere dat zij de contractvorm (vast of flexibel) minder belangrijk vinden dan de juiste persoon op de juiste plaats tegen het juiste tarief.

“De schaarste is wel een wat opportunistische aanleiding”, zegt Hugo-Jan Ruts. “Bij total talent acquisition hoort ook een goede strategische visie. Ik hoop dat opdrachtgevers daar ook aan denken. En dat ze aandacht besteden aan goed opdrachtgeverschap, want dat is in tijden van schaarste een belangrijk onderwerp.”

2. Trends in de staffing industry

Schaarste bij opdrachtgevers leidt tot drukte bij de leveranciers. Daardoor laait de discussie op over reële tarieven voor de dienstverlening. Onlangs bekritiseerde de Commissie van Aanbestedingsexperts (CvAE) de Provincie Noord-Holland, omdat de provincie de marge van de leverancier als gunningscriterium hanteerde. Dat mag niet, oordeelde de CvAE. Die uitspraak leidde tot discussies over eerlijke prijsmodellen bij aanbestedingen. Lees meer in deze reeks artikelen.

Verder bespraken Ruts en Bouwland in dit deel van de podcast recente overnames in de staffing industry.

3. Politieke trends

Hugo-Jan Ruts noemt het optreden van minister van Sociale Zaken Karien van Gennip ‘behoedzaam’. In het eerste halfjaar na de aanstelling van het nieuwe kabinet was het stil, maar vlak voor de zomer kwam de minister met vele brieven aan de Tweede Kamer (zie hier).

Het derde deel van de podcast gaat over de hoofdlijnen van die brieven en de betekenis ervan voor het politieke debat in de toekomst. Zo kondigde de minister aan de term ‘gezag’ te verduidelijken, maar is haar visie op dit criterium voor een arbeidsrelatie nog niet duidelijk. “Dat is een flinke adder onder het gras”, zegt Ruts.

Luister voor meer informatie naar ZiPtalk #3 

Dit was de laatste aflevering van het eerste seizoen. Eind augustus is ZiPtalk weer terug!

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie