SLUIT MENU

Zo blijf je na 2025 nog zzp’er, zet deze stappen

Kan je nog wel aan de slag blijven als zzp’er, na de opheffing van het handhavingsmoratorium in 2025? Jazeker, zegt Compagnon, maar dan moet je wel kritisch naar je opdrachten kijken en je werkwijze aanpassen. Hoe, dat legt Compagnon uit in dit artikel en in een nieuwe whitepaper.

Het zijn spannende tijden voor zzp’ers die het aantal opdrachten zien opdrogen. Door het opheffing van het handhavingsmoratorium schijnzelfstandigheid zijn sommige opdrachtgevers onzeker of ze wel door kunnen gaan het inhuren van zzp’ers. Soms is dat terecht, maar soms komt het ook voort uit onvoldoende inzicht in wet- en regelgeving. Van belang dus dat je als zelfstandig professional goed weet wat er speelt, zodat je – met je opdrachtgever – op zoek kan naar een oplossing.

Projectmatig werken

Zeker voor zelfstandig professionals die projectmatig (kunnen) werken, blijven er namelijk nog meer dan voldoende mogelijkheden over om als zelfstandige te blijven werken. Mits je kritisch naar je opdrachten kijkt en eventueel je werkwijze aanpast. Wij leggen je uit hoe je zzp’er blijft vanaf 2025. Wil je meer weten? Download dan de nieuwe whitepaper van Compagnon: Hoe blijf je zzp’er vanaf 2025?

Eerlijk is eerlijk. Sommige opdrachten zul je niet meer als zelfstandige kunnen doen. Voor wie feitelijk hetzelfde werk doet als anderen in loondienst, inspringt bij een zwangerschapsverlof of werkinhoudelijke aansturing krijgt – en zich dus nauwelijks kan onderscheiden van een werknemer – zal het steeds lastiger worden. Maar als je je laat inhuren voor een concrete, duidelijk omschreven opdracht met een specifiek resultaat en een duidelijk begin- en eindpunt, kun je prima zzp’er blijven.

Laat je inhuren om je specifieke kennis

De meeste interim-professionals beschikken gelukkig over specifieke kennis of expertise die tijdelijk gewenst is bij een organisaties. Zorg ervoor dat dit de aanleiding is waarom je ingehuurd wordt. Als expert heb je ook geen instructies nodig. Jij weet als professional prima hoe het werk gedaan moet worden. Je opdrachtgever mag wel de kaders bepalen van wat er gedaan moet worden, maar moet de rest aan jou overlaten.

Dat klinkt mogelijk vanzelfsprekend. Zaak is wel om dat nu ook expliciet te maken in je opdrachten. Stap niet zomaar in een ‘tijdelijke functie’, maar richt je interim-opdracht zo in, samen met je opdrachtgever, dat het ook echt om een opdracht gaat. Met een kop, een staart en een duidelijk omschreven resultaat.

Ondernemende professional

Dat klinkt mogelijk vanzelfsprekend. Zaak is wel om dat nu ook expliciet te maken. Zowel in de manier waarop je afspraken maakt over de invulling van je opdracht als in de manier waarop je je positioneert als ondernemer. Profilering en meerdere opdrachtgevers hebben zijn manieren om aan te tonen dat je zelfstandig ondernemer bent. Ook dat weegt mee in de beoordeling.

Laat je betalen per uur of per project

Bij ondernemen hoort ook rekenen. Klopt je tarief en de manier waarop je het in rekening brengt nog wel? Koppel je tarief aan output, bijvoorbeeld per uur of per project. Spreek als dat kan ook iets af over resultaatbeloning. Deze bonus laat zien dat je ook ondernemersrisico loopt.

Overeenkomst en de praktijk

Het is belangrijk om afspraken over hoe je een opdracht vervult – zelfstandig, met veel autonomie en duidelijk resultaat – vast te leggen in een overeenkomst. Daar staan dingen in over begin- en einddatum, de specifieke werkzaamheden en de naam van de opdrachtgever. Er is een duidelijk verschil met een arbeidscontract, bijvoorbeeld als het gaat om een concurrentiebeding. Twijfel je over de inhoud van jouw Overeenkomst van opdracht (ovo) en wil je daarover sparren, doe dan gerust een beroep op de specialisten van Compagnon. Die kijken met je mee en geven advies.

Belangrijk bij alles wat je doet: wat op papier staat, moet kloppen met de werkelijkheid. Er kan wel op papier staan dat jij niet in vaste roosterdiensten werkt, maar is dat ook echt zo? Dit laatste is een aanwijzing voor een dienstverband. Wezen gaat voor schijn of te wel: het gaat om de praktijk, niet wat op papier is afgesproken is. De Belastingdienst controleert hier ook op. In onze whitepaper Hoe blijf je zzp’er vanaf 2025? vind je meer informatie over de werkwijze van de fiscus.

Voorbereiden op de handhaving

Misschien denk je dat het niet zo’n vaart loopt. Dan kan je je mogelijk vergissen. De handhaving gaat starten – daarover zijn Kabinet en Kamer het over eens – en dat realiseren de meeste opdrachtgevers zich ook. Je kunt er dus maar beter op voorbereid zijn. Ook om potentiële opdrachtgevers te adviseren hoe ze nog wel zzp’ers kunnen inhuren, zeker op HR-vlak.

Lees ook: Kabinet stemt in met wensen kamer koerswijziging handhaving schijnzelfstandigheid

Sowieso ben je, als je nu de juiste stappen zet, grotendeels klaar voor de invoering van de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties (Wet Vbar), een nieuwe zzp-wet die waarschijnlijk in 2026 wordt ingevoerd. Ook na de invoering van die wet is het essentieel dat je geen werk doet dat werknemers in loondienst ook kunnen doen.

Toch niet meer zzp’en?

Sommige typen opdrachten zul je toch echt niet meer kunnen uitvoeren als zzp’er. Of wellicht vind je het gewoon ook te veel gedoe. Geen nood. Je kunt nog altijd het werk blijven doen waar je van houdt, door in dienst te gaan bij een detacheringsbureau dat SNA-gecertificeerd is. Dat kan bijvoorbeeld bij Compagnon.

Raast het ondernemersbloed door je aderen en zie je detachering niet zitten? Dan is het Pluslance-concept van Compagnon mogelijk iets voor jou. Dit biedt de zekerheid van een vast contract met de voordelen van ondernemerschap. Je voelt je zzp’er, maar je bent in loondienst: een mix van detachering en ondernemerschap. Er is een relatie tussen je omzet en inkomen, net als bij een ondernemer.

Hoe dit precies werkt, lees je ook in de whitepaper  Hoe blijf je zzp’er vanaf 2025?

In 2000 begonnen Hetty en Frank Compagnon vanuit de overtuiging dat HR ook anders kon. Werken als een échte compagnon met kandidaten, klanten en collega’s. Dat is wat ons beweegt. Het is onze overtuiging dat ieder talent én iedere organisatie anders is. Talent is cruciaal voor organisaties en organisaties zijn cruciaal voor talent. We geloven dat talent bloeit als het op een goede plek ruimte krijgt om te groeien. Dat vraagt niet om een bureau, maar om een compagnon. Bekijk alle berichten van Compagnon

35 reacties op dit bericht

  1. Geen werk doen wat ze in loondienst ook doen??? Veel vraagtekens hierbij want in de zorg als zzp doe ik het zelfde als vast personeel. Cliënten wassen aankleden eten en drinken geven. Hulp bieden aan Cliënten waar nodig. Vreemd dat ik dat dan anders zou moeten doen

    • Wat de overheid van je verwacht is dat je in loondienst gaat. Want veel zzp’ers in de zorg zijn heel goed in hun vak, maar niet in ondernemen. Dus te laag uurloon, geen pensioenopbouw en geen arbeidsongeschiktheid verzekering. Daar wil de overheid vanaf want die krijgt wel de lasten maar niet de lusten van die zzp’ers

      • Sommige mensen komen niet eens in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheid verzekering heb je je wel eens in die verzekering verdiept ieder puntje dingetje waar je voor naar dokter of wat ben geweest word uitgesloten dit maakt het voor sommige erg lastig en is niet een rieel om zo’n verzekering af te sluiten want de kans dat ze dan gaan uitkeren is heeel heel klein en betaal je al die jaren voor niks die verzekeringen deugen niet laat ze daar eerst maar eens wat knaps op verzinnen wat de meeste zetten nu zelf geld aan de kant wat veel slimmer is in mij ogen

      • In de zorg als zelfstandige kan niet.Of je hebt je eigen ziekenhuis? En een paar miljoen geïnvesteerd.
        Een zzp buschauffeur die in een bus van Arriva rijd en de kleren van Arriva draagt is dat een zelfstandige,en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
        De regering heeft groot gelijk dat ze deze schijnzelfstandigheid aanpakt.
        Deze zogenaamde zelfstandigen,zijn geen zelfstandige .
        Ik zou zeggen dit soort schijn zelfstandige allemaal terug je loondienst hok in.

      • De opmerking “Daar wil de overheid vanaf, want die krijgt wel de lasten maar niet de lusten van die zzp’ers,” is afkomstig van een onwetend persoon. Gelukkig zorgen de meeste zzp’ers juist voor meer lusten dan lasten voor de overheid. De afdracht van inkomstenbelasting is meestal meer dan twee keer zo hoog (exclusief de afnemende MKB- en zelfstandigenaftrek) als die van een gewone werknemer.

    • Precies!! Veel vraagtekens…..
      Een bouwvakker….. idem.
      Een tuinman idem!!
      En een verpleegkundige of
      Verzorgende…. Is dan ineens anders?
      En moet nu on x maanden gebeuren…. (Regels regels regels). Het omdat de overheid hun pensioenregelingen etc…. Zien slinken en andere belastingen zaken.
      De zorg…. Zorgt er zelf voor dat velen willen stoppen.

      • Ik zie veel reacties hier op uitvoerende beroepen. Dus dit is niet rechtstreeks op jou gericht Marielle.
        Mijns inziens is het niet heel ingewikkeld.
        In het idee van timmerman:
        1. Aannemer heeft project, zzp voert uit, moet naar locatie en draagt kleren van aannemer, rijd bus van aannemer. (DUIDELIJK LOONDIENST)
        2. Aannemer heeft project, zzp voert uit, moet naar locatie draagt kleren van zichzelf, eigen bus en gereedschap. Nog steeds niet zelfstandig, want wordt aangestuurd.
        3. Aannemer heeft project, zzp geeft totaalprijs (onderaannemer) en draagt hiermee risico. doet dit met eigen spullen. DAT IS ZZP
        4. ZZP neemt zelf klus aan. Dat is ZZP.

        Tuinman Idem.

        Verpleegkundige ligt lastiger dat snap ik.
        Vooral ook omdat heel de zorg gaat om declarabel zijn. Maar wordt een verzorgende rechtstreeks benaderd door patient, lijkt me dit geen enkel probleem. Dan mag jij gewoon dezelfde taken uitvoeren als werknemers van een bedrijf, maar huurt een zorginstelling jou in en loop je in hun kleren en gebruik je hun spullen ben je niet zelfstandig.

        Zelfstandig is op eigen benen kunnen staan. Ik denk dat dat in heel veel uitvoerende beroepen heel lastig is, ook omdat er soms specialistische zaken nodig zijn die veel geld kosten en de investering niet altijd waard zijn.

        Hierboven zag ik ook een opmerking staan over docenten. Ze doen niet mee aan vergaderingen, dus doen ze iets anders.
        Nee juist niet. Kerntaak is lesgeven. Je wordt op een groep gezet door de schoolleiding, dus je bepaalt precies helemaal niets zelf.
        Laat ze iets toevoegen, desnoods in de overleggen en uit de klassen en zorg ervoor dat er een goed advies komt op basis van processen en overleggen door deze ZZP’er. Dan kan je er een opdracht van maken. Duidelijk resultaat. Net als bij de aannemer.

        Waarom

    • Dit is inderdaad een inconsequente reactie op zzp’ers. Het ene moment is het verwijt (in onderwijs en zorg) dat zzp’ers niet hetzelfde doen als hun loondienstcollega’s, ze zitten bijvoorbeeld niet bij vergaderingen of doen bepaalde diensten niet). Het andere moment mogen ze geen zzp’er meer zijn, omdat ze hetzelfde werk doen als hun loondienstcollega’s. Het is dus nooit goed.
      Opties voor de zorg-zzp’er, mochten zij per 1 januari niet meer aan opdrachten kunnen komen:
      – in loondienst gaan bij een detacheringsbureau
      – in loondienst gaan bij een zorginstelling
      – je als zzp’er laten inhuren door particulieren

      Daarnaast wordt verwacht dat mensen buiten de zorg zullen gaan werken of helemaal stoppen met werken. Voor wie kort voor zijn pensioen zit kan dat laatste een optie zijn.

  2. Plus lancer heel leuk, maar voor de ondernemer is dit niet voordelig!! Dan leg ik erop toe!! Voor iemand in loondienst moet je ook nog veel betalen en komt er echt meer bij kijken.

    Grappig voorstel, maar niet uitvoerbaar. Wel leuk voor de persoon die in loondienst gaat!

    • Dit is inderdaad niet voordelig (hoewel je dan wel volledig bent verzekerd en inkomen hebt bij vakantie en ziekte). Het is een keuze die je kunt maken als de opdrachtgever niet met zzp’ers wil werken.

  3. Allerlei bureau’s, deskundigen enz enz, beweren precies te weten hoe het moet, en uiteraard maken ze daarbij gelijk reclame voor zichzelf, dit gaat me steeds meer ergeren. Kunnen we ook de claim naar hun doorschuiven als het net even iets anders blijkt te zijn? als je nou net de inspecteur treft die een slecht dag heeft of gewoon boetegericht aan het controleren is?

    De hele materie is een warboel en een chaos, we gaan het allemaal wel meemaken in 2025 maar mijn voorspelling is dat dit gauw zal worden teruggedraaid, wat een onkunde en wat een zinloosheid om hardwerkende mensen op deze manier in een regime te willen duwen. Verander de 100 jaar oude arbeid wetgeving liever aan deze tijd.

    • Elisabeth, op zich is een bureau ook de eerste partij die aansprakelijk. Naheffing en evt boetes komen primair bij het bureau terecht, wat die de partij waar een zzp’er een overeenkomst mee heeft. De Belastingdienst heeft ook aangeven de controle niet te richten op individuele zzp’ers maar op opdrachtgevesr/bureaus

  4. Wanneer gaan ze een ZZP eens als een echt vak zien.
    Ik zou zeggen, gelijke rechten.

    Ze hebben het mooi voor elkaar in Den Haag. Eerst alles gedogen, dan laten betalen, en dan uitmelken, en dan alles terug draaien.
    Kijk maar naar de bouw. Nieuwe busjes, gereedschap gekocht, belasting betalen, btw verrekenen, vet loonbelasting betalen. Aan het eind van het jaar is alles wat op de rekening staat inkomen, dus betalen.

    Mensen hebben vrijheid, bepaalde sectors groeien als nooit te voren. De economie draait als een tierelier. Kijk maar naar mijn branche, de hovenier, we kunnen het werk niet aan.

    Waar ik me dood aan erger is dat ik als zzp oftewel, ondernemer, alles aan het eind van het jaar als privé geld wordt afgerekend wat er op mijn zakelijke staat. Mijn sporten moet ik zelf betalen, loondienst mag het op de zaak, ik hou mijn eigen broek omhoog, zorg voor mijn eigen omzet, eigen klanten, veiligheid en mijn klant staat voorop. Nu moet ik zorgen voor een verplichte verzekering.
    Er is zoveel ongelijkheid in deze branche ten opzichte van andere branches. En nu worden we nog meer aan alle kanten gekleineerd.

    Geen idee hoe dat moet maar we gaan het inderdaad zien.
    Maar 1 ding is zeker, gepakt worden we.

  5. Ik zou zeggen…laat zzp ers met rust.
    Wij werken hard en betalen ook BTW, zorgverzekeringswet en inkomstenbelasting. De schatkist wordt ook door ons netjes aangevuld.
    Wat is het probleem daar in Den Haag.

    Ze maken zich dan zg ” zorgen”….omdat veel zzp geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft.
    Wat vervelend toch dat hun deze zorg hebben.
    Volgens mij had Den Haag dit niet ten tijden van de corona…
    Zodra zzp een partner heeft die minimaal 1503,- verdiend, dan kon je fijn het lazarus krijgen…waar waren die zorgen toen??
    Als mij nu iets overkomt, dan kan mijn man dit ook opvangen, net zoals in coronatijd. Dus voor mij geen dure arbeidsongeschiktheidsverzekering!
    Word moe van dat “bemoederen”..

    En dan nu weer “ander werk dan dat een vaste medewerker doet”???
    Hoe dan???
    Ik ben al begonnen met op mijn handen te lopen…is toch gelukkig anders dan de meeste werken.

    • Ik woon al 20 jaar in Tsjechië. ZZPer daar: met een omzet tussen 30.000 en 80.000 euro is belasting + sociale lasten + ziektekostenverzekering GECOMBINEERD 14%, en ook als je maar 1 opdrachtgever hebt buiten Tsjechie, kan je dat jaren blijven doen. Zo kan het dus ook.

    • Helemaal mee eens, het gaat ze alleen maar om geld maar dat zeggen ze niet, daar draaien ze om heen. Het wordt tijd dat we als zzp’er met de vuist op tafel slaan en wat van ons laten horen

  6. Ik heb altijd begrepen, werken voor eigen rekening en risico, inkoop, materiaal, vervoer, huisvesting, aansprakelijkheids verzekering, AOV, administratie, e.d. in eigen beheer gezien werd als ondernemer, dan moet dat toch voldoende zijn?.

    • Als dit gekoppeld is aan het ontbreken van werkinhoudelijk instructies (en je niet altijd voor dezelfde opdrachtgever werkt) kan komt je ws een heel eind. Zeker als dat eigen risico ook echt betekent dat zelf voor kosten opdraait als er iets niet goed is gegaan.

  7. Het advies van Compagnon snijdt alleen hout voor hen die zich als specialist kunnen laten inhuren en in projecten kunnen werken. Als je kunt, moet je je contract aanscherpen, maar dat is een open deur.
    Voor al die overige business to business ZZP’ers hangt het zwaard van VBAR boven het hoofd. Maar zover is het nog niet. Op dit moment gelden nog de oude regels, totdat de Hoge Raad zich heeft uitgesproken. Tot die tijd is het de belastingdienst die de dienst uit maakt in Nederland; en voor paniek zorgt door alle onduidelijkheid die er heersts. Het moratorium wordt straks opgeheven. De beer is los. Redden wie zich redden kan. Over zes jaar weer een parlementaire enquête om ons af te vragen hoe het drama zo kon gebeuren, en waarom er niets is geleerd van het Wet DBA debacle in 2016.

  8. Wordt steeds lastiger gemaakt voor zzp ers in Nederland. All die regels vanuit Den Haag.. wie schiet er wat mee op?
    Niemand want bedrijven kunnen nu al geen personeel vinden. In mijn ogen weer nieuwe regels die een hoop geld kosten, onuitvoerbaar zijn en weinig toevoegen. Net zoals Denhaag gaan we allemaal nieuwe regels doorvoeren in contracten, regelingen etc. Houden we elkaar lekker bezig, behalve met het echte werk.

  9. Ik krijg veel reactie van bedrijven en van zzp-ers over het zelfde werk doen als een werknemer. Er leeft bij sommige mensen, die mening deel ik zeker niet, dat als je geen zzp-ers hebt dan mag je het werk laten doen door een ploeg zzp-ers. Bijvoorbeeld 50 woningen laten bouwen door een ploeg zzp-ers mag want als je geen personeel hebt doen ze niet het zelfde werk als je personeel. Ik zeg steeds dat dat niet kan maar ze geloven mij niet omdat ze denken dat ik in mijn eigen voordeel praat omdat wij wel personeel hebben. Ik heb graag dat iemand anders dit kan bevestigen.

  10. Ze zouden een soort overige werk regel moeten verzinnen voor de zorg,. onderwijs etc. Een maximum van 2 dagen per week voor een jaar, een soort uren criterium. Hierdoor zorg je dat overig werk wordt gevuld door Zzp ers en ze niet de vastigheid hebben als mensen in loondienst. Bedrijven hoeven dan niet iemand in te huren voor 1 of 2 dagen per week…..

  11. Leuk die tagline, in dienst gaan bij een detacheringsbureaubureau. Wat veranderd dat anders dan dat je je winst af mag staan aan zo’n bureau? We zullen het er helaas mee moeten doen, en ik zal er al dan niet last van krijgen, maar ik zal nooit voor een “baas” werken. Die keuze heb ik zelf gemaakt, en die probeert men hier af te nemen.
    Nu weer hebben opdrachtgevers koudwatervrees, zwaaien met een “geen werkgevers verklaring” En dat kind wordt met het badwater weggegooid omdat er een paar zielepieten zonodig door de sociale partners als FNV gered moesten worden. En over een paar jaar weer een groot mea culpa want “we bedoelde het zo goed” ( toeslagen affaire) maar de uitwerking was zo rigide dat maatwerk niet mogelijk was. Ik voorzie zware economische tijden zo.

    • Bij detachering ga je inderdaad in loondienst bij een bureau en ben je geen zzp’ers/ondernemer meer. Dat geldt ook voor het in het artikel benoemde PlusLance concept. In dat concept is de beloning wel variabel en dus afhankelijk van inzet/tarief en daarmee deel winst.

      • Is de DUBV dan wel het juiste concept om te voldoen aan de wet DBA? Ik neem aan dat de winst op de een of andere manier toch aan je wordt uitgekeerd.

        • Hoi Leo,
          Als eigenaar van een DUBV is het antwoord JA.
          Je bent werkgever, je neemt vervolgens een werknemer, jij dus, in dienst. In de markt ben je leverancier van die werknemer. Al het bovenstaande is dus geen probleem meer. Jij blijft ondernemer met alle risico’s en alle winst.

          Ik zeg doen.

          André

          • Met een DUBV ben je nog steeds DGA.

            Op dit moment zie je dat recruiters controleren of je als persoon ook DGA bent en dat resulteert in een harde afwijzing omdat je als zzp’er wordt gezien. Ten onrechte natuurlijk, maar ze doen het wel. Hoe voorkom je dat?

  12. En dan komt de vraag hoe gaan ze al de buitenlandse zzpers controleren zoals Poolse bouwvakkers, chauffeurs als die aangepakt worden vertrekken ze massaal naar Duitsland, Frankrijk België enz gaan we hier een enorm probleem krijgen met werk dat niet meer wordt gedaan

  13. Ja, ik las net dit: https://wetboekplus.nl/burgerlijk-wetboek-boek-7-artikel-610-arbeidsovereenkomst/
    En daarin was ook een link naar dit: https://wetboekplus.nl/burgerlijk-wetboek-boek-7-artikel-400-overeenkomst-van-opdracht/

    In deze laatste link zit de oplossing voor vele ZZP-ers in bv de IT, zoals ik. Namelijk opdrachten aan gaan nemen – fixed price bij voorkeur (want dan heb je ook nog ondernemersrisico).

    Dit vereist iets anders werken voor bedrijven en ZZP-ers, maar dan ben je niet ineens in loondienst!

  14. Quote “Wij werken hard en betalen ook BTW, zorgverzekeringswet en inkomstenbelasting. De schatkist wordt ook door ons netjes aangevuld.
    Wat is het probleem daar in Den Haag.” einde quote.
    Ik denk niet dat Den Haag een probleem heeft, maar de druk komt meer van de vakverenigingen, verzekeraars, pensioenfondsen, etc. dus alle belangenverenigingen die er “financiele”-belang bij hebben dat jij geen zelfstandige bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *