"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Bijna de helft HR-professionals maakt zich zorgen over veranderen of afstel van HR-wetten door demissionair kabinet

Ruim twee op de vijf (42%) HR-professionals is bang dat goede HR-beleidsvoorstellen weer veranderen zodra de verkiezingen erop zitten, blijkt uit onderzoek van Visma | YouServe. Een even grote groep (43%) vreest zelfs dat belangrijke HR-beleidsvoorstellen niet eens worden opgepakt door het demissionaire kabinet.

Bijna de helft (42%) van HR-professionals is bang dat goede HR-beleidsvoorstellen weer veranderen zodra de verkiezingen erop zitten. 43% vreest zelfs dat het demissionaire kabinet belangrijke HR-beleidsvoorstellen niet eens zal oppakken. Dit blijkt uit onderzoek van Visma | YouServe, gehouden onder ruim 500 Nederlandse HR-professionals. De meningen zijn overigens verdeeld. De andere helft van de HR-professionals heeft er namelijk vertrouwen in dat het demissionair kabinet de belangrijkste beleidsvoorstellen oppakt (48%) en de plannen onveranderd blijven (47%).

Onmisbaar op de agenda

Aan de groep HR-professionals die zich zorgen maakt, is gevraagd op welke HR-gerelateerde kabinetsplannen dit betrekking heeft. Bovenaan de lijst staat de hervorming van de arbeidsmarkt voor meer gelijkheid tussen werknemers met verschillende contracten zoals vast, flexibel en zzp (44%). Het moderniseren en eenvoudiger maken van de belastingwetgeving en premieheffing (39%) staat op de tweede plek, gevolgd door het moderniseren van de werkkostenregeling (34%).

Nieuw kabinet: prioriteit voor versimpelen belastingwetgeving

Dat dit de drie onderwerpen zijn waar de HR-professionals het meest verontrust over zijn, is niet vreemd als je kijkt naar de antwoorden op de vraag welke HR-onderwerpen het kabinet straks moet oppakken. Dit geeft namelijk hetzelfde beeld.

Jan Dekkema, kennismanager wet- en regelgeving bij Visma | YouServe: “Door de val van het kabinet-Rutte IV staan sommige HR-beleidsplannen on hold. Het is begrijpelijk dat HR-professionals hierover hun zorgen uiten, aangezien het voor vertraging of zelfs mogelijk afstel leidt. Er staat nu namelijk een aantal ingrijpende maatregelen in de wachtrij die de arbeidsmarkt flink beïnvloeden.”

.

“Om een voorbeeld te geven: de premieheffing Algemeen Werkloosheidsfonds is op dit moment ontzettend complex. HR-Nederland is gebaat bij een vereenvoudiging van deze wetgeving. Ook is het zaak dat er op het gebied van arbeidscontracten duidelijke richtlijnen komen: wanneer is een contract nu vast, tijdelijk of zzp? We hopen dat het kabinet deze zaken straks oppakt.”
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie