"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wiebes: het gaat juist prima met de zzp’ers! Opmerkelijk gegoochel met KvK cijfers.

Wiebes vraagt door bij de KvK en komt met hele andere (veel positievere) cijfers dan de KvK vorige week zelf rapporteerde.

De markt voor zzp’ers trekt aan. Ze worden vaker ingehuurd. En ze werken minder vaak via tussenpartijen en vaker rechtstreeks bij een opdrachtgever. Dat bericht Staatssecretaris Wiebes vandaag per brief aan de Kamer. Hij reageert daarmee op een verzoek van Pieter Omtzigt (CDA). De uitspraken van Wiebes zijn zo ongeveer het spiegelbeeld van wat diverse media rapporteerde naar aanleiding van een KvK rapport.

Wat blijkt: de KvK rapporteerde over het aantal zzp’ers heeft gemerkt dat een opdrachtgever liever geen zzp’ers meer inhuurt (=18%). Wiebes heeft doorgevraagd bij de KvK en nu blijft dat ook 22% van de zzp’ers merkt dat er juist meer ingehuurd wordt. 18% zegt moeite te hebben met het vinden van opdrachten, maar 30% zegt juist makkelijker aan opdrachten te komen. Ook blijkt dat het percentage dat zegt vaker via een payroller te moeten werken (=10%) veel lager ligt dat het percentage dat juist minder vaak via een payroller hoeft te werken (34%).

Wiebes heeft dat alles in een grafiekje laten zetten. Alleen die (negatieve) cijfers links stonden in het rapport van de KvK van vorige week. Een opmerkelijk einde van een mogelijk campagne itempje dus.

Bron: Kamerbrief Wiebes

 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

11 reacties op dit bericht

  1. Interessante statistieken. De Wet DBA heeft dus vooral tot gevolg dat zzp’ers minder via bemiddelaar/payroll/uitzendbureau werken.

  2. “Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens, en statistieken.” (toegeschreven aan Benjamin Disraeli). Ik zou daaraan willen toevoegen, dat er een vierde leugen is en dat is: politiek.
    Naar het mij lijkt zal de toegezegde oplossing nog voor de verkiezingen er niet komen en zoals Wiebes ongetwijfeld nu kan zeggen, “gestaafd door cijfers”, dat is ook niet nodig. Er is immer geen urgentie, het gaat goed.
    Kortom laat de verkiezingen maar snel komen en dan hopen op een kabinet zonder Wiebes.

    • @Joop, ik weet niet precies waar je op doelt, maar Wiebes heeft m.i. niets toegezegd voor de verkiezingen. Er is nu een ambtelijke werkgroep bezig om alternatieve criteria op te stellen voor Wet DBA. Die gaan – zoals ook gezegd is – rapporteren aan de formateur. Plus een volgende geplande voortgangsrapportage in april.
      Dat Wiebes overigens nu deze aanvullende cijfers presenteert lijkt me overigens terecht. Ik hoor nu her en der mensen twijfels hebben over representativiteit van KvK onderzoek. Dat mag. Maar vorige maandag (toen het eerste deel cijfers naar buiten kwam) hoorde ik daar bijna niemand over…

      • Dag Hugo Jan, begrijp ik daaruit dat je de interpretatie van Wiebes van de cijfers ook volgt? Met andere woorden de hele commotie ging nergens over?
        Niet mijn waarneming, wel de jouwe?
        Je hebt gelijk ten aanzien van voor de verkiezingen, de letterlijke tekst was: Het kabinet wil daar haast mee maken en hoopt tijdig voor een volgend regeerakkoord met resultaten te komen. Dat kan dus wel wat langer gaan duren (voortgangsrapportage april; medio 2017 een visie etc.)

        • @Joop, niet per se. Maar ook ik ken zowel genoeg zelfstandigen die er last van hebben als mensen die zeggen ‘ik snap niet waar al dat gedoe over gaat, ik heb nergens last van’. de ‘N’ van de KvK was niet heel hoog, maar die van mij nog stuk kleiner…

          • Mijn N ook (dat is precies mijn punt ten aanzien van het gegoochel met cijfers zoals jij dat noemt), maar ik hoor wel verontrustende verhalen over gemeenten, hoge scholen en diverse grote bedrijven, die voorheen zzp-ers gewoon inhuurden, maar daarmee gestopt zijn, tenzij via pay-roll of een specifieke zzp-BV oplossing.
            Ook kom ik bedrijven tegen (van groot tot klein) die met modelovereenkomsten hobbyen. Bijvoorbeeld verwijzen naar een model, maar deze vervolgens naar believen aanpassen, maar daar in feite een overeenkomst voor bepaalde tijd van maken.

            • Ik denk dat die “gemeenten, hoge scholen en diverse grote bedrijven” die jij noemt waarschijnlijk ook niet op een juiste manier met zzpers omgingen en nu dus terecht nattigheid voelen. Ze hebben ze de zppers gewoon als “werknemers zonder lasten” gezien, als aanvulling op hun vaste personeel. En laat dat nou net niet de bedoeling zijn, dus terecht dat ze er mee gestopt zijn in mijn ogen. Wat zij waarschijnlijk nodig hebben zijn flexibele arbeidskrachten, tijdelijke werknemers, maar dat is heel wat anders dan zzpers.
              Een zzper is wat anders dan een tijdelijke werknemer, wanneer wordt dat nou eens duidelijk….

              Tijdelijke werknemers zouden ook beter beloont moeten worden dan vaste werknemers, vanwege het risico dat ze lopen op geen werk en dus een extra beloning voor hun flexibiliteit. Maar helaas is de realiteit vaak omgekeerd.
              Als dat wel zo zou zijn, zouden de interim en uurtje factuurtje zzpers wellicht eerder kiezen voor een tijdelijk contract, dus zonder de administratieve rompslomp van een “eigen bedrijf”.

  3. Het bijzondere vind ik wel dat de overheid zelf geen ZZP-ers meer aanneemt in mijn vakgebied (SAP Consultancy) terwijl Wiebes zelf bedrijven oproept om gewoon zzp-ers in te huren.
    Bij iedere vacature zetten ze er tegenwoordig bij dat deze opdracht niet door een zzp-er ingevuld kan worden omdat het onder leiding en gezag van iemand staat, en er een inspanning verplichting gevraagd wordt.
    Verder zijn er gewoon geen vacatures meer… Dus iets zegt me dat de cijfers die gepresenteerd worden niet kloppen.
    Dus dat er minder opdrachten via bemiddelaars of tussenpersonen gaan lijkt me wel te kloppen. Als er minder opdrachten zijn….
    Aangezien er geen opdrachten zijn (of alleen ingevuld mogen worden door mensen in loondienst/payroll etc), rest er niets anders dan te kijken naar werk in het buitenland, of terug keren in loondienst.
    Dus verborgen agenda van de wet geslaagd 🙂

    • Geen zzpers meer aanneemt —-> geen zzper meer inhuurt.
      Vacatures —-> opdrachten.

      Maar ik denk dat payroll altijd nog financieel aantrekkelijker is dan loondienst in jou geval, alhoewel payroll feitelijk ook loondienst is natuurlijk. Bij payroll kan je gewoon je uurtarief houden, alleen wordt het dan verloont. Bij gewone loondienst gaan ze ws niet je vroegere maandfactuur als loon uitbetalen…

      • Je hebt gelijk met de verbeteringen. Beetje te snel getikt zonder even goed na te lezen…

        Payroll kan wellicht aantrekkelijk lijken, maar daarmee stoppen bepaalde lasten niet zoals AOV en pensioen opbouw. Beide betaal je dan dubbel waarbij de pensioen opbouw natuurlijk van/voor mezelf blijft.
        Daarnaast vervallen alle fiscale aftrekregelingen dus de verborgen kosten van Payroll zijn hoger dan het lijkt.
        Bij loondienst kan je al die zaken gewoon stoppen. Wellicht heb ik dan wat minder inkomen idd maar niet de frustratie dat je dubbel betaald doordat je in een gedwongen constructie werkt.
        Bovendien ben ik principieel gewoon tegen payrollen omdat de overheid het me onmogelijk maakt op een normale wijze door te werken. Dat vind ik pas een echte schijnconstructie…

        Als het dan toch moet dan maar écht in loondienst. Dan zien we later wel weer verder of het nog mogelijk is gewoon zp-er te zijn in mijn vakgebied. Ondertussen moet de schoorsteen wel roken en de hypotheek betaald worden. Daar heeft Wiebes nl geen opschorting of uitstel van handhaving voor geregeld…..

  4. Het bevestigt nog eens dat politici en de politiek volstrekt vervreemd zijn van hun achterban en hun eigen waarheden creëren vanuit hun Haagse torentjes.
    Triest te moeten constateren, dat een zo belangrijke groep werkenden als de zzp-ers daarvan de dupe worden.

    En oh wat zou het een verademing zijn als men eens stopte met alleen maar praten, maar eens gewoon ging doen!