Marktonderzoek: Zelfstandig Professional vertrouwt op het eigen netwerk voor nieuwe opdrachten.

Marc van Heese door
Geen reacties

Interimpuls bekijkt met het Interimpuls Interim Kompas elk half jaar de huidige situatie en de verwachtingen voor de interim-markt. Het kompas komt tot stand op basis van een halfjaarlijkse enquête onder zelfstandige interim professionals. In deze enquête wordt gevraagd naar de omvang van de opdrachtenportefeuille, de hoogte van de tarieven en de bronnen van opdrachten […]

11562912_sInterimpuls bekijkt met het Interimpuls Interim Kompas elk half jaar de huidige situatie en de verwachtingen voor de interim-markt. Het kompas komt tot stand op basis van een halfjaarlijkse enquête onder zelfstandige interim professionals. In deze enquête wordt gevraagd naar de omvang van de opdrachtenportefeuille, de hoogte van de tarieven en de bronnen van opdrachten van de zelfstandige interim professionals.

Naast deze vaste elementen, is er elk half jaar ook aandacht voor een specifiek thema binnen de interim-markt. Dit keer is specifiek gekeken naar de betalingstermijnen.

Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste bevindingen uit ons onderzoek, waarin deelnemers terugblikken over de tweede helft van 2012 en hun verwachtingen geven over de eerste helft van 2013.

*  Opdrachtenportefeuille daalt voor het eerst in 3 jaar

De opdrachtenportefeuille is voor het eerst in 3 jaar licht gedaald. Gemiddeld hadden de zelfstandige interim professionals ruim 61 % van hun tijd een opdracht. Door het stijgende uurtarief is er geen sprake geweest van een omzetdaling. De oudere zelfstandige interim professional heeft het ook deze editie het moeilijkst; de opdrachtenportefeuille was voor slechts 40 % gevuld. Voor de toekomst zijn de hoger opgeleide zelfstandige interim professional wederom minder positief gestemd. Zij verwachten een daling van 9 % van de opdrachtenportefeuille.

*  MKB de grootste opdrachtgever met de laagste tarieven

In omvang van opdrachtengever zijn er geen grote verschillen tussen het MKB, Grootbedrijf en Publieke sector. Het MKB is met 33 % de grootste opdrachtgever, de publieke sector met 27 % de kleinste. Het Grootbedrijf betaalt het hoogste tarief, het MKB het laagst.

*  Lichte stijging tarieven

De uurtarieven zijn voor het eerst, na de korte opleving in begin 2011, met 3 % gestegen naar      € 87,67 euro (exclusief btw). Dat is gemiddeld 3,5 % onder het door de zzp-er gewenste uurtarief. De stijging van het uurtarief is voornamelijk te verklaren uit het feit dat de zelfstandige interim professional zijn opdrachten meer zelf heeft geregeld waardoor er geen marge hoeft te worden afgestaan aan een intermediair. Voor 2013 is de verwachting dat het uurtarief weer zal gaan dalen naar € 86,40.

Als men de beperkt gevulde opdrachtenportefeuille verdisconteerd in het daadwerkelijk verdiende uurtarief op jaarbasis, zou dit uitkomen op € 54,00. De omzet is daarmee nagenoeg onveranderd gebleven.

*  ZZP’er blijft vertrouwen op het eigen netwerk

Zelfstandige interim professionals zijn wederom sterk afhankelijk van het eigen netwerk voor het vinden van opdrachten. 71 % van de opdrachten komt via het eigen netwerk. De rol van het intermediair is licht gedaald. Interim-vacaturesites spelen nog geen relevante rol.

*  Vast dienstverband minder in trek

6 % van de zelfstandige interim professional had een (parttime) dienstverband naast de interim-werkzaamheden. De zelfstandige interim professional maakt dus een duidelijke keuze voor het volledige ondernemerschap. Toch overwoog 24 % om een vast dienstverband aan te gaan.

*   Facturen worden op tijd betaald

De facturen van de zzp-er worden gemiddeld binnen 26 dagen betaald. Slechts 3 op de 100 zelfstandige interim professional moesten langer dan 60 dagen op hun geld wachten. Er is beperkt verschil tussen de soorten opdrachtgevers. De publieke sector betaalt gemiddeld binnen 24 dagen, de private sector binnen 27 dagen.

Verdere details en achtergrondinformatie zijn terug te vinden in het volledige rapport (hier te downloaden).

Marc van Heese

Over Marc van Heese

Marc van Heese is mede-oprichter van Interimpuls, een initiatief waarmee opdrachtgevers en zelfstandige interim professionals rechtstreeks zaken met elkaar kunnen doen en waarin Interimpuls administratief kan ondersteunen. Op basis van opgedane ervaring heeft hij een duidelijke visie ontwikkeld over welke kant de interim-markt opgaat en zou moeten opgaan.

Bekijk meer artikelen van Marc van Heese >