Marktonderzoek: Vooral oudere interim professional dupe van crisis.

Marc van Heese door
Geen reacties

Interimpuls onderzoekt elk half jaar de situatie van de interimmarkt. In het onderzoek wordt gekeken naar de omvang van de opdrachtenportefeuille, de hoogte van de tarieven en bronnen van opdrachten van de hoogopgeleide zzp-ers. Naast de vaste elementen wordt er elk half jaar ook aandacht besteed aan een ander thema binnen de interim-markt. Zo is […]

Interimpuls onderzoekt elk half jaar de situatie van de interimmarkt. In het onderzoek wordt gekeken naar de omvang van de opdrachtenportefeuille, de hoogte van de tarieven en bronnen van opdrachten van de hoogopgeleide zzp-ers.

Naast de vaste elementen wordt er elk half jaar ook aandacht besteed aan een ander thema binnen de interim-markt. Zo is er in 2010 onderzoek gedaan naar de tijd die zzp-ers besteden aan opleidingen, begin 2011 naar de marges die intermediairs hanteren en naar de financiële buffers en nu het stemgedrag van de zzp-er.

Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste bevindingen met een terugblik over de eerste helft van 2012 en de verwachtingen voor 2e helft 2012.

Opdrachtenportefeuille groeit met 7% licht
De opdrachtenportefeuille is voor het 5e half jaar op rij (sinds de start van Interimpuls Interim Kompas) gestegen. Gemiddeld hadden de zzp-ers 63 % van hun tijd een opdracht. Wel zijn er grote verschillen tussen de verschillende vakgebieden. Met name HRM en Algemeen Management doen het beduidend slechter dan gemiddeld als ook de oudere zzp-ers.

Verwachting opdrachtenportefeuille 2e helft 2012 is negatief
Voor het komend half jaar zijn de hogeropgeleide zzp-ers aanzienlijk minder positief gestemd. Zij verwachten een daling van ruim 10 % van het aantal opdrachten. Mocht deze verwachting uitkomen, dan zullen met name 60-plussers in de problemen komen. Op dit moment heeft deze categorie zzp-ers slechts 37 % van hun tijd een opdracht.

MKB nu de grootste opdrachtgever
Het Grootbedrijf is niet langer de grootste opdrachtgever. Dat is nu het MKB. De Publieke Sector is gegroeid maar blijft de kleinste opdrachtgever voor de hogeropgeleide zzp-er.

Verdere daling tarieven
De uurtarieven zijn met 2 % licht gedaald naar € 84,88. Dat is gemiddeld 6,5 % onder het door de zzp-er gewenste uurtarief. Voor de rest van 2012 is de verwachting dat het uurtarief verder zal dalen naar € 84,20.

Eigen netwerk van zzp-er zorgt veruit voor de meeste opdrachten
Het eigen netwerk blijft zorgen voor de meeste opdrachten. 67 % van de opdrachten komt via het eigen netwerk. Het intermediair neemt licht in belang af. Internet speelt nog een marginale rol.

Vast dienstverband minder in trek
26 % overwoog een vast dienstverband tegenover 35 % een half jaar eerder. Met de stijging van de opdrachtenportefeuille daalt het aantal zzp-ers die een vast dienstverband overwegen.

VVD grote winnaar onder de hogeropgeleide zzp-ers
Zeker 37% van de hogeropgeleide zzp-ers gaat komende verkiezingen stemmen op de VVD , gevolgd door D66 met 17 %. 51 % verwacht dat VVD de grootste partij wordt en 25 % denkt dat de SP dit wordt

Verdere details en achtergrondinformatie zijn terug te vinden in het volledige rapport (hier te downloaden).

Marc van Heese

Over Marc van Heese

Marc van Heese is mede-oprichter van Interimpuls, een initiatief waarmee opdrachtgevers en zelfstandige interim professionals rechtstreeks zaken met elkaar kunnen doen en waarin Interimpuls administratief kan ondersteunen. Op basis van opgedane ervaring heeft hij een duidelijke visie ontwikkeld over welke kant de interim-markt opgaat en zou moeten opgaan.

Bekijk meer artikelen van Marc van Heese >