Amsterdamse academische ziekenhuizen gaan via internet interim professionals inhuren

Hugo-Jan Ruts door
Geen reacties

 Het VUmc  en het AMC, de twee Amsterdamse academische ziekenhuizen, zijn gestart met een pilot project om met behulp van een website gezamenlijk interim professionals in te huren. Het gaat daarbij om tijdelijk zorgpersoneel, maar ook stafmedewerkers en adviseurs. Op de website www.marktplaatsvoordezorg.nl worden opdrachten van beide ziekenhuizen gepubliceerd. ZZP’ers en leveranciers van personeel kunnen vervolgens meedingen […]

 Het VUmc  en het AMC, de twee Amsterdamse academische ziekenhuizen, zijn gestart met een pilot project om met behulp van een website gezamenlijk interim professionals in te huren. Het gaat daarbij om tijdelijk zorgpersoneel, maar ook stafmedewerkers en adviseurs.

Op de website www.marktplaatsvoordezorg.nl worden opdrachten van beide ziekenhuizen gepubliceerd. ZZP’ers en leveranciers van personeel kunnen vervolgens meedingen naar de opdrachten. Dit conform de regels van de Europese aanbestedingen. Om in aanmerking te komen om mee te dingen is het het noodzakelijk om je vooraf aan te melden op de site.  Pas aanmelden op het moment dat er een speciefieke opdracht gepubliceerd is, is te laat. Dat geldt overigens voor alle ‘marktplaatsen’. Een softwaresysteem genereert uit alle aanbiedingen automatisch een top 5 of 10 kandidaten, op basis van prijs en kwaliteit. Van tevoren wordt aangegeven hoe zwaar criteria meewegen. De beste kandidaten worden uitgenodigd op gesprek.

Laagdremelig voor ZZP’ers

ZZP’ers worden nadrukkelijk uitgenodigd om mee te dingen. De marktplaats van het VUmc/AMC heeft het  ZZP’ers overigens makkelijk gemaakt om in te schrijven. Dat kan bijvoorbeeld met een LinkedIn profiel. Een melding over nieuwe opdrachten wordt automatisch via de mail verstuurd naar de ingeschrevenen, op basis van de interesse die men heeft opgegeven. De ziekenhuizen hebben ook een speciaal  twitter-account ingericht (twitter.com/MarktplaatsZorg) waarop nieuwe opdrachten worden gepubliceerd. Dat past in de trend dat twitter een steeds nadrukkelijkere rol speelt bij het communiceren over opdrachten voor interim professionals. Veel meer dan bijvoorbeeld LinkedIn. ZiPconomy heeft overigens een ‘lijst’ gemaakt op twitter met alle relevante twitter-accounts (meer dan 60) met interim opdrachten:  twitter.com/ZiPconomy/zipconomy-opdrachten

Marktplaats voor de Zorg is het eerste initiatief van een academisch ziekenhuis. Eerder lanceerde ziekenhuizen als het Groene Hart, Zuwe Hofpoort en recentelijk het Haga ziekenhuis al een dergelijke marktplaats. (Zie hier een overzicht van alle marktplaatsen in de publieke sector, waaronder die van andere ziekenhuizen). Het logische vervolg op deze samenwerking lijkt dat ook andere ziekenhuizen en zorg-instellingen zich aansluiten bij dit initiatief.  Een regionale samenwerking werkt mijn inziens dan beter dan bijvoorbeeld een samenwerking met de andere academische ziekenhuizen.  Waarbij aangetekend dat dergelijke samenwerking in de praktijk vaak nog niet zo eenvoudig van de grond komt.

Hugo-Jan Ruts

Over Hugo-Jan Ruts

Hugo-Jan Ruts is ‘editor-in-chief’ en uitgever van ZiPconomy.

Bekijk meer artikelen van Hugo-Jan Ruts >