Duurzaam HRM beleid?

Wat is duurzaam HRM beleid? Duurzaam is een steeds belangrijker thema aan het worden en er wordt regelmatig gesproken over duurzaam HRM beleid, maar eigenlijk is er nog geen goede definitie van. Vandaar dat wij vanuit HNWb dan ook graag het volgende scriptie-onderzoek steunen van Irene Rompa, student aan de VU, naar dit thema.

Je kan hier aan het onderzoek deelnemen.

Het is een explorerend onderzoek naar de vraag wat we onder duurzaam HRM beleid vinden vallen. Het is bedoeld voor zowel mensen werkzaam in de HR (lijn) die, als ze dat willen, ook meteen kunnen aangeven hoe hun organisatie er mee bezig is, maar ook voor mensen zoals mij die er gewoon een mening over hebben.

Er komen in het onderzoek, dat overigens slechts een paar minuten van uw tijd vraagt, een hele reeks aan onderwerpen langs. Is duurzaam HR beleid dat je milieu bewust bent? Of juist dat je zorgt voor een goede work-life balance? Of…. teveel mogelijke invullingen, u mag over allemaal aangeven of het erbij hoort of niet.

Dus vul het onderzoek in en help mee met het definiëren van het begrip ‘duurzaam hrm beleid‘.

Voetnoot

Voor de trouwe lezer misschien een vreemde oproep van mij, dat ik vraag of mensen mee willen doen aan scriptie onderzoek van een universiteit, terwijl ik tegen wetenschappelijk onderzoek op HNW gebied ben. Hypocriet? Ik vind van niet. Ik ben niet tegen onderzoek, verre van. Dit is heel nuttig. Ik ben tegen onderzoek dat iets probeert te bewijzen (er is wel/geen wetenschappelijk bewijs voor…) dat via die onderzoeksmethodes (causaliteit tussen twee of drie elementen) niet te bewijzen is. Belangrijke nuance…

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

7 reacties op dit bericht

 1. Ik heb hier in 2009 een artikel over geschreven voor de Gids voor Personeelsmanagement. De titel is: Doe maar duurzaam. Hoe HR kan
  bijdragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

  En het artikel is hier te vinden: http://www.box.net/shared/59mmisvj9t

  • Hi Sietse, zou jij de survey/scan willen invullen en willen doorzetten naar één collega als je enthousiast bent? Wanneer HR experts zich uitspreken, valt achteraf een goed beeld te vormen van hoe ‘HR Nederland’ zich tot dit onderwerp verhoudt en hoe ver men eigenlijk is op dit gebied. Groetjes Irene 

 2. Hm, dus de term wordt eerder bedacht dan de inhoud? Als de definitie van ‘duurzaam HRM beleid’ nog bedacht moet worden is er volgens mij iets niet in de haak. Wellicht ben ik te negatief, maar ik vind dat er veel te veel met termen als ‘duurzaam’ en ‘maatschappelijk verantwoord’ wordt gegooid door bedrijven die er niets van menen maar het alleen als marketing term gebruiken. 

  • ik denk dat je de spijker op de kop slaat, je bent te negatief. 

   De term wordt al heel lang gebruikt, net als bijvoorbeeld het nieuwe werken, zonder dat er een goede eenduidige definitie van is. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, dat is namelijk bij bijna alles zo. Echter is het dan wel eens prettig om te weten wat mensen daar dan onder laten vallen. Dat verschilt namelijk nogal per bedrijf / persoon. Daar gaat dit onderzoek over.

   Dat termen als duurzaam en maatschappelijk verantwoord veel misbruikt worden ben ik het ook geheel mee eens. Dat wil niet zeggen dat er ook organisaties zijn die oprecht duurzaam zijn en echt maatschappelijk verantwoorde dingen doen. 

   • hehe, juist, ik wijt dat dan maar aan het herfstweer zo midden in de zomer 🙂

    Ik wilde overigens ook niet suggereren dat ieder bedrijf er misbruik van maakt, er zijn inderdaad veel bedrijven die het echt menen, maar ook helaas een hoop kaf onder het koren.

    Succes in ieder geval met het onderzoek

    • Hi Rob, heb je zelf al aangegeven wat jij vindt dat het inhoudt? Het kost je net iets meer dan 6 minuten 🙂 Maar op deze manier kan het kaf dan dus van het koren gescheiden worden. Ik hoop dat je je mening geeft dus, via http://no.nl/cJQy Groetjes Irene

 3. Ik sprak laatst de gemeentesecretaris van Dronten: Ronald Kool. Hij heeft een duidelijke visie op HRM die ik hier wil delen:

  Duurzaam HRM gaat over de wijze waarop je de babyboomers leert samenwerken met de XYZ generatie. Verder gaat HRM volgens mij ook over de wijze waarop je als organisatie je kan profileren in de arbeidsmarkt. 

  Gemeenten bijvoorbeeld, en de gemeente Dronten in het bijzonder, hebben te kampen met een imagoprobleem. Daar wil je toch niet werken? Of juist wel? De gemeente Dronten probeert zich juist te profileren als interessante werkgever.