De grote veranderingen

Enige tijd geleden kreeg ik tijdens een sessie over de toekomst van werk de vraag: maar zijn er dan ooit echt beroepen en bedrijven verdwenen door technologische vernieuwing? Of veranderen beroepen dan alleen. Zijn er complete bedrijfstakken verdwenen?

Het antwoord is natuurlijk: ja, er zijn complete bedrijfstakken verdwenen, soms met de bedrijven erbij, soms hebben die bedrijven zich ook aangepast.

Recent verdwenen

Het voorbeeld van de encyclopedie die bijna geheel de das om is gedaan door wikipedia is één van de meest voor de hand liggende. Het aantal mensen dat zijn geld verdiende met colportage (van deur naar deur die zaken verkopen) was best hoog in Nederland. Die zie je niet meer. Eerst kwam Encarta, de encyclopedie op CD-Rom, maar ook die is inmiddels geheel verdwenen. Ook daar hebben een tijd land honderden mensen gewerkt.

Of wat te denken van de diskette branche. Bij de overgang van 5 1/4 naar 3 /12 inch diskettes bleven er bijna geen van de partijen die de eerste maakte over, maar nu zijn ze allemaal verdwenen. USB sticks, maar vooral online sharing (dropbox, basecamp) hebben het overbodig gemaakt.

Of wat te denken van de fax? Ook een complete industrie-tak die een relatief kort leven heeft gehad, door e-mail.

Ook verdwenen

Indien we verder terug gaan en kijken naar de veranderingen die technologie met zich mee kan brengen denk ik bijvoorbeeld aan de auto. Hoeveel smederijen heeft u nog in uw stad op dorp zitten? Er zijn er nog, want paardrijden doen we nog, maar die branche is wel geheel om zeep geholpen.

De telegraaf is ook zo’n technologie die niet meer gebruikt wordt. Of wat te denken van rietdekkers? Natuurlijk, ze zijn er nog wat we hebben nog rieten daken, maar niet in de aantallen die we ‘pre dakpannen’ hadden. Met de platte daken technologie van nu voorzie ik ook dat de dakpannen sector een klap zal krijgen.

Huidige ontwikkelingen

Wat zien we dan nu als huidige ontwikkelingen die hele markten vernietigen?

De marktplaatsen en Craigslists van deze wereld hebben de kranten als zware klappen toegebracht in de markt voor tweedehands goederen en de specifieke bladen voor dergelijke goederen zijn geheel van de markt verdwenen.

Couchsurfing brengt de markt voor low budget hostels zware klappen toe. Daarom heeft b.v. een grote Nederlandse partij als Stayokay enkele jaren geleden besloten zich op gezinnen te richten.

Toekomst

In de toekomst zal het aantal ontwikkelingen enkel toenemen. Een movement is te verwachten in de video branche bijvoorbeeld. Dat zal verschuiven naar hologram technologie (die al schrikwekkend ver en goed is), maar weinig makers van video camera’s en video projecties zullen daar op tijd op inspelen.

De 3D printer zal de wereld van de productie in zijn geheel veranderen. Deze ontwikkeling zal waarschijnlijk over 5 jaar zijn eerste stapjes kennen en over 10 jaar een enorme impact hebben. Ook verwacht ik dat er ongelofelijk veel in de bouw sector zal gebeuren door de toepassing van biotechnologie. Dit zal wat langer duren, over 10 jaar de eerste stapjes en over 20 jaar zien we dingen die we nu niet voor mogelijk hebben gehouden.

De reclame- en communicatiebranche zal ook grote schokken kennen, met name door de internationalisering. Net als de IT sector trouwens, waar crowdsourcing een veel grotere rol zal gaan spelen voor de kleinere, eenvoudig afgebakende projecten. Daar moeten organisaties dan wel eerst voor over naar open standaarden.

Conclusie

Er komen echt grote veranderingen aan, die zijn er in het verleden al geweest, die zullen er nog veel meer komen. Ik ben benieuwd welke trends jullie nu zien? Waar gebeuren nog meer grote trends die door het gros van de huidige spelers over het hoofd worden gezien? Wat zijn Elephants in the room?

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

Eén reactie op dit bericht

 1. Inmiddels zie je in het onderwijs de blackboards verdwijnen inclusief het krijt!
  Daarvoor in de plaats komen de digiborden.
  Kwestie van tijd en tafels veranderen in whiteboards en/of touchscreens, elk kind een laptop
  of iPad.
  Er zijn inmiddels hele computerwanden, echt supergaaf, waar kinderen op spelen en leren!
  Persoonlijk ken ik een Montessorischool in Helmond die 2 van deze computerwanden heeft.