De ZIP economie. Hype of Visie?

Alexander Crepin door
Geen reacties

De verhoudingen in de arbeidsmarkt zijn hard aan het veranderen. Veranderingen die niet te stoppen zijn. Dat wil nog niet zeggen dat het allemaal eenvoudig vanzelf gaat. Gisterenavond was er een geanimeerde bijeenkomst met (bijna) alle auteurs van ZiPconomy. Een bont gezelschap van adviseurs, ondernemers en wetenschappers, met elke een heel andere achtergrond. Iedereen is op […]

De verhoudingen in de arbeidsmarkt zijn hard aan het veranderen. Veranderingen die niet te stoppen zijn. Dat wil nog niet zeggen dat het allemaal eenvoudig vanzelf gaat.

Gisterenavond was er een geanimeerde bijeenkomst met (bijna) alle auteurs van ZiPconomy. Een bont gezelschap van adviseurs, ondernemers en wetenschappers, met elke een heel andere achtergrond. Iedereen is op enige manier bezig met de verdere flexibilisering van arbeid en de gevolgen die dat heeft voor organisaties, individuen, de maatschappij. De discussies die over tafel gingen bevestigen mijn stellige overtuiging  dat we hard op weg naar andere verhoudingen op de arbeidsmarkt, gebaseerd op nieuwe uitgangspunten, regels en kaders en mogelijkheden die er voorheen niet waren. Er ontstaan er nieuwe arbeidspatronen, nieuwe arbeidsverhoudingen en nieuwe type arbeidsrelaties, die voor elke organisatie en voor elk individu anders kunnen/zullen zijn.

Ik onderbouw mijn visie onder verwijzing, in het Engels, naar een aantal ontwikkelingen:

Tomorrow’s Enterprise is:

 • Competitive + innovative beyond customer imagination
 • Disruptive by nature, flexible & adaptive
 • Continuously learning & improving for operational excellence
 • Social responsible & sustainable, socially & ecologically sensitive
 • Wire-archy & networked, relationally based
 • Globally integrated & locally / community present & participating
 • Genuine, open / transparent, fuzzy boundaries
 • Collaborative, looking for alliances, crowd sourcing options etc.
 • Engaging globally (top) talents & stakeholders
 • Diverse, a multi cultural & multi generations workforce
 • Servant leadership, citizenship & governance
 • Self managing professionals
 • ICT enabled & people driven

Kijk je toe, of doe je mee?

In mijn gesprekken in de markt ervaar ik dat men deze ontwikkelingen wel kan plaatsen, maar de consequenties ervan vooralsnog niet onder ogen wenst te zien. Het nieuwe perspectief is namelijk heel anders dan men gewend is, het verlangt een andere mindset op alle niveaus in de organisatie.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Peter Senge verwoordt in zijn boek The Necessary Revolution naar mijn idee heel treffend waarom het lastig is. Hij schrijft: A major shift is happening. Occasionally something different happens, a collective awakening to new possibilities that changes everything over time. The Renaissance was such a shift, as was the Industrial Revolution So, too, is what is starting to happen in organizations around the world today!

Tijdens de Renaissance en de Industriële Revolutie nam men waar dat er allerlei nieuwe inzichten het licht zagen, maar er waren er naar mijn vermoeden maar weinigen die de daadwerkelijk impact van de veranderingen voorzien hebben. Dat hoeft ook niet. De wereld wordt saai wanneer de uitwerking van nieuwe ideeën exact voorspeld kan worden. Het begint met open stellen voor vernieuwing, denken in kansen, risico’s  als uitdaging te zien en solidariteit tonen om er met elkaar een succes van te maken. De geschiedenis heeft ons geleerd dat verandering niet te stoppen is. Kijk je toe en stap je op een veilig moment is, of doe je mee en leer je te begrijpen wat het nieuwe daadwerkelijk betekent. Wie voor het laatste kiest zal ervaren dat ZIPconomy een prima initiatief is dat iedereen kan helpen om de kansen van de nieuwe tijd te benutten.

Alexander Crepin

Over Alexander Crepin

Alexander Crépin adviseert & implementeert al meer dan 25 jaar op gebied van eigentijds HR-beleid. HR staat daarbij voor Human Relations & Human Results. Bij Human Relations ligt het accent op instroom management en bij Human Results op performance verbetering, talent ontwikkeling en organisatie inrichting.

Bekijk meer artikelen van Alexander Crepin >