Echt nieuw werken: 7 days of inspiration

Op dit blog praten we over ‘het normale werken’, dat is normaal werk waarvoor je betaald krijgt doen, maar dan het liefst gewoon onafhankelijk van tijd en plaats. Echt nieuw werken is in de optiek van dit blog hele nieuwe concepten die overal ter wereld ontstaan. Eén daarvan is 7 Days of Inspiration (#7di). Dit concept is echt vernieuwend werken, zonder geld, met honderden mensen en zonder een formele organisatie. Ja, dat kan echt.

7 days laat zien dat de zwerm principes, waar mensen zoals Martijn Aslander al jaren over spreken, en wat mensen zoals ik van hem gejat hebben, echt werken. Martijn is dan ook één van de initiatiefnemers van 7di, samen met Olga Plokhooij, Fanny Koerts, Abdul Advany en Nils Roemen.

7 days gaat uit van de sociale overwaarde die we in ons land hebben en die is groot. Hoeveel gooien we elke dag wel niet weg, zowel materieel als non materieel? Hoeveel kunnen we wel niet bereiken als we één dagje samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken? Een hoop zweverig geneuzel? Vast wel, maar ondertussen werkt het wel!

In de week van 28 feb tot 6 maart zal 7 days of inspiration plaatsvinden door heel Nederland, met verschillende thema’s als onderwijs, zorg, werk, duurzaamheid, versimpelen en voeding. Op 6 maart word de week feestelijk afgesloten en dat dat mijn verjaardag is is geheel toeval.

Wat gebeurt er dan concreet? Nou, in Nijmegen wordt een co-werkplek gebouwd van afval uit de stad. In Utrecht wordt het positief label festival gehouden waar gekeken wordt naar de positieve elementen van mensen met een ‘stoornis’ als ADHD, Autisme, etc. In Amsterdam wordt een nachtrestaurant geopend waar diverse koks uit de restaurants heerlijke maaltijden bereiden met de spullen die ze normaal die avond hadden weggegooid.

Voor mij is 7 days één van dé voorbeelden van Het echte Nieuwe Werken. Zonder organisaties, omdat het kan en omdat men het wil.

Nu hoor ik al weer veel mensen zeggen: ja, in een rijk land in Nederland waar je na een week weer terug naar je goed betaalde baan kan dat. Internationaal zal het wel niet werken. De grap is dat de inspiratie hiervoor komt uit… Estland. Daar heeft men in een dag het hele land opgeruimd.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

3 reacties op dit bericht

  1. Mooie blog Bas!

    Ik geloof er heilig in dat dit echte nieuwe werken ooit het normale werken gaat worden. Wanneer mensen vanuit hun eigen passie werken, zijn ze intrinsiek gemotiveerd en hoeft energie alleen maar gekanaliseerd te worden. Creativiteit komt dan wel los. Het is toch zottigheid dat we iedere avond in restaurants eten weggooien, omdat dat moet vanwege strenge regelgeving? En dat terwijl we aan de andere kant voedselpakketten uitdelen aan gezinnen die onder de armoedegrens leven. Het is geweldig om te zien wat er nu vanuit 7di op gang is gekomen en wat er gerealiseerd kan worden in zo’n korte tijd met zoveel power!

    Ook in het normale werken, waar mensen wel betaald worden voor het omzetten van hun energie in waarde voor anderen (lees: de klant) kan dat. Wie weer komt er een dag dat we geen geld meer kennen. En dat we alleen maar waarde uitwisselen. Maar tot die tijd moet het kunnen dat we vleugjes van 7di in onze organisaties brengen, waardoor we veel meer weten te realiseren en betekenen op vraagstukken die ertoe doen.

  2. als dyslect ben ik blij dat er mensen zijn zoals jij, die mooie artikelen schrijven zoals deze
    dank daarvoor!

    @gar