Vol verwachting klopt ons hart; SER advies ‘Tijden van de Samenleving’?

Raoul van Heese door
Geen reacties

Vandaag maar eens een mailtje gestuurd naar de Sociaal-Economische Raad (SER) inzake het lang verwachte adviesrapport Tijden van de Samenleving. De SER adviseert kabinet en parlement over de hoofdlijnen van het te voeren sociaal-economisch beleid. Op 21 september vorig jaar alweer ontving de SER van toenmalig minister Plasterk van OCW de adviesaanvraag ‘Tijden van de […]

Vandaag maar eens een mailtje gestuurd naar de Sociaal-Economische Raad (SER) inzake het lang verwachte adviesrapport Tijden van de Samenleving. De SER adviseert kabinet en parlement over de hoofdlijnen van het te voeren sociaal-economisch beleid.

Op 21 september vorig jaar alweer ontving de SER van toenmalig minister Plasterk van OCW de adviesaanvraag ‘Tijden van de Samenleving’ met het verzoek in het najaar van 2010 met het rapport te komen.

‘Tijden van de Samenleving’ moet een aantal tijdknelpunten oplossen en meer flexibiliteit in werktijden en werkplek aanreiken. Het kabinet wil het voor mensen makkelijker maken om werk te combineren met zorg voor kinderen, ouders, of vrienden.

Behoudens een zeer goed artikel in februari dit jaar van Hoogleraar Janneke Plantenga (hier) en recentelijk de vooraankondiging van de SER voorzitter Rinnooy Kan (hier) blijft het akelig stil bij de commissie Arbeidsmarkt- en Onderwijsvraagstukken (AMV).

Bovengenoemd rapport is in meerdere opzichten interessant omdat het RWI deze maand in haar Arbeidsmarktenquête 2010 (zie pdf) een opvallende uitkomst presenteerde.

Slechts 40% van zowel de arbeidsmarktprofessionals als ‘de nederlandse bevolking’ verwacht dat de arbeids-participatie van vrouwen komende 3 jaren gaat stijgen. Dit vertrouwen lag in 2009 nog 10% hoger op 50%. M.a.w. 60% denkt dat er niets gaat gebeuren of verwacht dat de arbeidsparticipatie van vrouwen zal afnemen. Aangetekend dat in de arbeidsparticipatie van mannen nauwelijks iets te halen valt, beloofd dit thema een enorme uitdaging voor het kabinet te worden.

Vol verwachting klopt ons hart!

(aanvullend: Zojuist van de SER het bericht ontvangen dat het definitieve rapport niet eerder dan in januari/februari 2011 wordt vastgesteld. De presentatie en beschikbaarheid van het rapport laat dus nog even op zich wachten.)

Raoul van Heese

Over Raoul van Heese

Raoul van Heese is marketeer en projectmanager social intranet en media bij Workvoices. Raoul heeft ruime praktische ervaring met samenwerken en interne communicatie en is bedrijfskundige met specialisatie sociale organisaties en netwerken. Zijn belangstelling gaat uit naar effectief en vooral leuk werken, en zijn doel is werken in organisaties leuk en bereikbaar maken voor iedereen.

Bekijk meer artikelen van Raoul van Heese >