"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Inhuur: Sturen op kwaliteit. Wordt inhuur van extern personeel een specialistisch vak?

Wordt het inhuren extern personeel een apart specialisme op het snijvlak van HR en inkoop?

18405831_s-300x300Afgelopen vrijdag waren een 150 professionals bij elkaar op het Harvey Nash seminar Inhuur: Sturen op kwaliteit’. Alle 150 (vrijwel) dagelijks bezig met thema’s rond de inhuur van extern personeel. Vanuit een inkoop-, HR-, recruitment- of managementrol.

De rode draad door de verschillende presentaties en discussies was hoe de inhuur van extern personeel zich meer en meer ontwikkelt. Wordt het een apart specialisme op het snijvlak van HR en inkoop? De sprekers vertelden hun verhaal vanuit verschillend perspectief, namelijk onderzoek, theorie en de (inter)nationale praktijk. In de twee weken dagen zullen op ZiPconomy verslagen volgen van die presentaties.

Een thema dat in die presentaties terugkwam, is hoe de inhuur van extern personeel evolueert. Dat is niet vreemd gezien de groei van de flexschil bij veel organisaties. Bij een meerderheid van de organisaties vormen externe professionals al meer dan 10 procent van het totaal aantal mensen dat daar werkt. Een percentage dat in de komende jaren verder zal stijgen. Dit werd duidelijk in het onderzoek  dat ZiPconomy deed onder inhuurprofessionals.

Van inkoop, naar inhuur, naar inzet

De terminologie is ook aan het verschuiven. Waar we het voorheen hadden over ‘inkoop’ gaat het nu over ‘inhuur’. Een subtiel, maar belangrijk verschil. De aandacht verschuift verder richting ‘inzet’. Aandacht voor de effectiviteit van de inzet van externen staat hoog op de prioriteitenlijst van veel organisaties, zo blijkt uit dat zelfde onderzoek. Daarmee krijgt HR ook een grotere rol, of althans, die zou HR moeten claimen.

Bryan Peña, van Staffing Industry Analist dat wereldwijd onderzoek doet naar trends rond inhuur, herkent de discussie.  Inhuur wordt langzaam maar zeker ‘volwassen’. En naar mate die volwassenheid toeneemt, groeit ook de inbreng van HR. Althans, zo zou het volgens Peña moeten zijn.  Europa, met wat meer aandacht voor human capital en samenwerking, loopt daarbij volgens Peña voorop.  Daarbij pleit hij voor een professionalisering van het vak van ‘inhuurprofessional’ en droomt hij hardop over een eigen afstudeerrichting op universiteiten.

De praktijk

Jan Karel Sindorff (voorheen Ziggo, nu interim-manager bij ASML) en Maarten van Til en Kay Woesthuis (respectievelijk teammanager HR en strategisch inkoper bij TenneT) lieten zien hoe belangrijk de samenwerking tussen HR en Inkoop in de praktijk is. Kennis van beide vakgebieden is nodig om waarde te kunnen toevoegen en relevant te zijn voor de eigen organisatie.

Maar er is meer nodig. HR, recruitment en inkoop moeten loskomen van de vaste reflexen die ze vaak nog hebben als het gaat om inhuur, zo stelde Sindorff. Omarm de nieuwe realiteit van de arbeidsmarkt. Professionaliseer en innoveer. Alleen dat ben je als ware inhuurprofessional relevant voor je eigen organisatie.

De komende twee weken volgt op ZiPconomy een reeks van verdiepende blogs naar aanleiding van de verschillende presentaties tijdens het seminar van Harvey Nash. Het onderzoeksrapport Inhuur: HR of Inkoop? is hier gratis te downloaden. 

 

Harvey Nash is een gespecialiseerde dienstverlenende organisatie die klanten adviseert en ontzorgt op het gebied van detachering, contractmanagement, international executive search, werving & selectie en outsourcing & offshore. Harvey Nash is dé leverancier die, door continue innovatieve ontwikkelingen, dienstverlening aanbiedt die gericht is op ontzorging van de recruitmentprocessen van organisaties. Bekijk alle berichten van Harvey Nash