"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

4 speerpunten om miljarden te besparen op inhuur flexibel personeel

‘Professioneel inhuren van Flexibele Arbeid’. Een boek over hoe in Nederland voor 32 miljard euro aan flexwerkers wordt ingehuurd. En hoe dat efficienter kan.

Auteurs Max Boodie, Rob de Laat en Paul Oldenburg overhandigen hun boek aan NBBU voorzitter Bart Jeroen Croll (foto: Bert Tielemans)

Organisaties besteden jaarlijk 32 miljard euro aan het inhuren van personeel. Van uitzendkrachten tot hoog gespecialiseerde ZZP’ers. En daar kunnen die organisaties  jaarlijks 3 tot 5 miljard euro op besparen. Dat stellen Max Boodie, Rob de Laat en Paul Oldenburg in hun boek ‘Professioneel Inhuren van Flexibele Arbeid’ dat gisteren werd gepresenteerd. Tijdens die presentatie kwamen een aantal punten aan bod hoe die besparing te realiseren.

Geen eigenaarschap op inhuurproces

Rob de Laat, een van de auteurs van het boek en directeur van Staffing MS, kan zich flink druk maken over het gebrek aan regie op het inhuurproces van flexibel personeel in Nederland. HR is te intern gericht; inkoop denkt niet vanuit de business. Daarbij wordt er veel te veel gepolderd rond het thema inhuur, zo liet hij hier eerder in een interview op ZiPconomy weten. Het gebrek aan inzicht en regie kost volgens De Laat onnodig veel geld. Een goed inhuurproces vraagt om een samenwerking tussen ‘de business’, inkoop en HR, waarbij De Laat de regie bij HR legt.

Vier hoofdpunten voor besparing inhuur 

Bij de presentatie gisteren van het boek ‘Professioneel Inhuren van Flexibele Arbeid’ bracht De Laat vier hoofdpunten naar voren om besparing te realiseren:

  • Minder inhuur door betere interne matching
  • Lagere tarieven door meer marktwerking
  • Elimineren van onnodige tussenschakels
  • Kortere looptijd opdrachten door monitoring op afloop contracten

Uit deze opsomming komt de noodzaak naar voren hoe inhuur een samenspel moet zijn tussen die eerder genoemde driehoek business, inkoop en HR.  Het vraagt volgens de auteurs ook een scherp inzicht in zowel het inleenproces als de businessmodellen van de verschillende leveranciers van flex. In al hun verschijningsvormen. Pas wanneer je die goed snapt, kan je sturen om meer effecientie. Het boek gaat daar dan ook diep op in.

Keerzijde focus op besparing

Wanneer schakels in het inhuurproces geen daadwerkelijke waarde leveren, dan is het zonde om er (te veel) geld aan uit te geven. Daar kunnen we het snel over eens zijn. En ook over het feit dat er bij veel organisaties nog veel ‘lucht’ zit in het inhuurproces.

Laat het toch ook nog maar even gezegd zijn dat efficiënt nog niet altijd hetzelfde is als effectief. Uiteindelijk gaat het er in veel gevallen niet sec om wat iemand kost maar wat iemand oplevert voor een organisatie. Daarbij leidt te grote focus op puur kosten in sommige sectoren al tot zowel maatschappelijke als organisatorische ongewenste effecten die je als ‘kostenbewuste organisatie’ als een boemerang weer terug kan krijgen. Ook dat vergt dus een scherp en vooral integrale inzicht van het gehele proces van inhuur en inzet van flexibel personeel.

cover boek inhuurHet boek Professioneel Inhuren van Flexibele Arbeid is hier te bestellen. 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts